Събития

Вече два месеца оценяват офертите за идейния проект на пътя през Петрохан

  02.05.2024 08:45             
Вече два месеца оценяват  офертите за идейния проект на пътя през Петрохан

17 оферти са подадени за изработване на идеен проект с пълни инженерно-геоложки проучвания и подробен устройствен план за скоростен път "Монтана-София" с тунел под Петрохан. Обществената поръчка е обявена през декември 2023 г. от Агенция "Пътна инфраструктура". На 6 март тази година са отворени офертите. Работата на комисията по оценката им продължава. Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова на въпрос на Росица Кирова, депутат от ГЕРБ-СДС.

Дължината на цялото трасе е 82 км. Стойността на поръчката е 6,6 млн. лв., а срокът за изпълнение е 365 календарни дни.

Избраният изпълнител в обществената поръчка ще трябва да предложи най-малко два вариантни решения. Финалната част от работата по проекта е изработването на Подробен устройствен план - парцелиран план, с който ще се определят броя, вида и собствеността на земеделските имоти, през които ще минава пътят, както и тяхната площ. След одобрението му от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика към министерството на регионалното развитие ще се пристъпи към отчуждителните процедури.

Скоростният път "Монтана-София", с тунел под прохода Петрохан, е ключов за националната и европейската транспортна мрежа. Направлението на път II-81 София-Петрохан-Берковица-Монтана-Лом е най-краткото трасе, но в момента времето за пътуване значително се увеличава заради преминаването през старопланинския проход Петрохан. През зимата заради планинския релеф и при влошаване на метеорологичните условия се налага ограничаване на движението, което натоварва трафика по алтернативните пътища. 

СИТ



Ето какво време ни очаква днес
Ето къде остават на "сухо" в Берковица
1 161 зрелостници от област Враца се явяват на матура по български
Хороскоп за днес, 17 май
Представят моноспектакъл на Силвия Лулчева "Мъжът ми е виновен" в село Бързия
Откриха сирийци, натъпкани сред торби пръст и мебели в литовски и турски ТИР-ове