Лайфстайл

Знаете ли тези 10 факта за сериала "Приятели"?

  02.05.2024 09:30             
Знаете ли тези 10 факта за сериала \

Сериалът "Приятели" е любим на милиони по света. В различен етап от живота си много хора са чувствали истински близки до сърцето си Джоуи, Моника, Чандлър, Рос, Фийби и Рейчъл. Те участват във всички 234 епизода на поредицата, която се излъчва от 1994 до 2004 г. Актьорите Мат ле Бланк, Кортни Кокс, покойният вече Матю Пери, Дейвид Шуимър, Лиса Кудроу и Дженифър Анистън са се сляли дотолкова с образите си от сериала, че ни е трудно да ги приемем в други роли, въпреки че всеки от тях е участвал в още десетки филми.

Около сериала са се изговорили хиляди неща, а любопитните факти са неизброими. Със сигурност всеки читател знае много за популярната поредица. В тази статия ще ви представим 10 интересни неща за "Приятели", надявайки се да не знаете за някои от тях, и да научите някоя новост за любимците си:

1. Имената на шестимата в началото на всеки епизод не са подредени нито според пола (бел.а. първо са трите жени, а след това тримата мъже), нито според известността им, нито според размера на хонорара им, каквито са някои спекулации. Те се появяват един след друг според азбучния ред на фамилиите си - Aniston, Cox, Cudrow, LeBlanc, Perry, Schwimmer.

2. Въпреки че не е сред главните характери, актрисата Маги Уилър, която влиза в ролята на Джанис, се появява в абсолютно всеки един от десетте сезона на сериала. Разбира се, повечето от участията й са само в по един епизод. Както е известно, тя е гадже на Чандлър, по-късно отново се събира с него, в друг момент излиза с Рос, а също така ражда в едно отделение с Рейчъл. Последното й появяване е в десети сезон като кандидат-купувачка на къщата, която е в съседство на закупената от Чандлър и Моника.

3. Кортни Кос е бременна в последните епизоди на сериала, а сценаристите я обличат в по-обемни дрехи, за да не й личи, тъй като в поредицата Моника и Чандлър не могат да имат деца и си осиновяват. През лятото на 2004 г. тя ражда дете от актьора Дейвид Аркет, който също записва участие в една серия на "Приятели". Лиса Кудроу също се снима бременна. Поради набъбналия й корем сценаристите вкарват сюжет в сериала за това как Фийби износва тризнаците на брат си.

4. Голяма част от разговорите в сериала се провеждат на едно и също сепаре в заведението Central Perk в Ню Йорк, което, между другото, не е истинско, а декор в студио. Сигурно много пъти сте се чудили как така масата винаги е свободна за компанията на Рейчъл, Рос, Чандлър, Моника, Джоуи и Фийби. В някои епизоди се вижда малка табелка върху нея с надпис Reserve, което дава отговор на този въпрос.

5. Брус Уилис участва в "Приятели", тъй като е загубил облог от Матю Пери. Както е известно, легендата на Холивуд играе Пол Стивънс - бащата на студентка, която е гадже на Рос, докато е преподавател в университета. Уилис и Пери снимат заедно във филма "Девет ярда". Матю е категоричен, че лентата ще има сериозен успех и ще достигне до №1 по рейтинг в някакъв момент, докато Уилис не мисли така. В крайна сметка Чандлър печели, тъй като "Девет ярда" оглавява бокс-офис класацията в продължение на три седмици. Няма официална информация дали звездата от "Умирай трудно" е играл без хонорар в "Приятели" заради загубения бас.

6. Мат ЛеБланк не играе с оригиналния цвят на косата си. Той от рано започва да побелява и се налага да се боядисва. Това става още от първия сезон на "Приятели".

7. Според сценария, шестимата приятели са на почти една и съща възраст, но реално разликата между най-малкия и най-големия между актьорите е повече от шест години. Най-голяма е Лиса Кудроу, тъй като е родена на 30 юли 1963 г. Следват Кортин Кокс (15 юни 1964 г.) и Дейвид Шуимър (2 ноември 1966 г.). Любопитното е, че в сериала, където те са сестра и брат, разликата им е наобратно и всъщност там Рос е по-голям от Моника. Мат ЛеБланк е роден на 25 юли 1967 г., Дженифър Анистън - на 11 февруари 1969 г., а Матю Пери е най-малък - 19 август 1969 г., като за съжаление той вече не е между живите, напускайки този свят на 28 октомври 2023 г.

8. Барманът в Central Perk Гюнтер всъщност е единственият от явилите се на кастинг за ролята, който е можел да прави кафе на машина. Актьорът Джеймс Майкъл Тайлър е с най-много епизоди след шесте основни характера - цели 162 от 234-те. Любопитното е, че първата му реплика е изречена едва в 33-ото му участие. Също така косата му е кафява, но я изрусява специално за сериала в продължение на десетте години, в които се снима.

9. Сценаристите са предвиждали Моника и Джоуи да станат двойка. Това е трябвало да се случи след като първо Моника и Чандлър преспаха заедно на сватбата на Рос и Емили в Лондон. Тяхната връзка щяла да е само до завръщането им в САЩ. Зрителите обаче били толкова възторжени от химията между Матю Пери и Кортни Кокс, че сценаристите решили да развият именно тях като двойка в оставащите епизоди до края на сериала.

10. Стартовата идея за сериала е била с няколко разлики от реализацията. Първо, поредицата е трябвало да се казва Insomnia Café, а след това и Friends Like Us, докато най-накрая не се ограничава до една дума. Също така Дженифър Анистън и Матю Пери са имали договори за други сериали и само щастливи случайности ги правят част от каста на "Приятели". Според първоначалната идея пък Анистън е трябвало да влезе в ролята на Моника, а Кокс - в тази на Рейчъл.

Л. Р. 



Представят моноспектакъл на Силвия Лулчева "Мъжът ми е виновен" в село Бързия
Откриха сирийци, натъпкани сред торби пръст и мебели в литовски и турски ТИР-ове
РИК и Областа в спор! Къде да съберат над 1 000 души СИК-ове
Франция изпраща войски в Нова Каледония
Локо /Мездра/ измъкна точка от Севлиево
Бойко Борисов във Враца: Смисълът на политиката сте вие - хората ОБНОВЕНА