България Събития

Софийската света митрополия организира православен празник на 2 май

  01.05.2024 12:20             
Софийската света митрополия организира православен празник на 2 май

По случай светлите Великденски празници, Софийска Света Митрополия организира за шеста поредна година традиционното боядисване на великденски яйца. То ще се състои на 02 май, Велики четвъртък от 11.00 ч. до 12.30 ч. на площад „Света Неделя“. В него ще се включат деца от столичните училища и детски градини. 

При слънчево време: Тази традиция ще бъде пресъздадена отново в центъра на София на площад „Света Неделя“. Около 12.30 ще потегли празничната лития с деца, носещи икони и кошнички с боядисаните яйца, водени от свещенослужители на Софийска света митрополия, която ще достигне до храм „Света София“ по следния маршрут: от площад „Света Неделя“- бул. „Княз Александър Дондуков“- ул. „Георги С. Раковски“ до храм „Света София“.

При дъждовно време: Тази традиция ще бъде пресъздадена отново в центъра на София в подлеза между Президентството и Министерски съвет (Ларгото) на мястото определено за културни събития. При дъждовно време празничната лития няма да се състои.

Празникът e част от Календара на културните събития на Столична община и е насочен към децата на София, като в предходните години над 200 деца взимат участие. Каузата е да се запазят традициите, докато те се забавляват. Организирани са спортни игри и боядисване на великденски яйца, които ще бъдат дарени. Организаторите осигуряват яйцата и необходимите материали за децата.

Съорганизатори са Неделно училище при храм „Св. Вмчца Параскева“, Неделно училище при храм „Рождество Христово“, Старинен Храм – „Света София-Премъдрост Божия“, Асоциация на българите боледуващи от алергични и белодробни заболявания, Асоциацията за развитие на българския спорт (АРБС), Театрална компания „Празното Пространство“ и Школа по лека атлетика „Дарко Тим“.

Нужно е само да заявите участие като попълните онлайн формуляр. 

Л. Р. 



Евтим Милошев: Северозападът е с огромен потенциал за туризъм, но трябват инфраструктура и реклама
Благотворителна инициатива за безплатно изследване за рак на гърдата организират от Ротари клуб-София в пет области в страната
Българо-хърватска съвместна изложба откриват в Монтана
Само шестима живеят в берковското село Рашовица, то е най-малкото в област Монтана
Новоизбраният президент на Тайван встъпи в длъжност
Артистично семейство подреди съвместна художествена изложба в Община Мездра СНИМКИ