Избори Интервю

Деница Симеонова: Удовлетворена съм от инициативите ми с млади хора

  29.04.2024 11:00             
Деница Симеонова:   Удовлетворена съм от инициативите ми с млади хора

Екипът на „Конкурент" зададе едни и същи въпроси към всички 14 народни представители от Враца, Видин и Монтана. Публикуваме получените отговори без редакторска намеса.

Деница Симеонова - народен представител от VI Многомандатен избирателен район, Враца от Коалиция ПП-ДБ. Зам.-председател на комисията по въпросите за Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната. Член на комисията по икономическа политика и иновации. 

Как оценявате работата на 49-тото НС?

Трудно мога да дам еднозначна оценка, защото работата на това, както и на предишните няколко легислатури беше изключително трудна. За повечето партии, популизмът остава по-важен от истинското решение на проблемите на българите. Все пак в това Народно събрание, успяхме да гласуваме важни закони като този за реформа в съдебната власт, за антикорупционното законодателство. Включително няколко много чакани от бизнеса промени бяха най-накрая гласувани, а именно новият вид търговско дружество и дигитализирането на ваучерите за храна. Бяха запазени дивите  български плажове. До декември 2023 г. успяхме наистина да свършим полезни неща за хората, но от началото на тази година, единственото, което ГЕРБ, ДПС и техните притурки правеха, е да протакват внесените в комисии закони и да кадруват. За съжаление доверието в институцията Народно събрание е ниско, и то с право.

Вашата самооценка за престоя си в парламента?

За трети път бях народен представител в три поредни легислатури, както и три пъти бях председател или зам.-председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, където бяха насочени много от усилията ми. В 49-о НС във фокус на работата ми беше присъединяването ни към Шенген, подкрепата за Украйна, както и подкрепата за влизането в ЕС на държави като Грузия и Молдова. 

Една от каузите ми, за която се боря вече пореден парламент да се случи, е промяната в Закона за културното наследство, за да имаме най-накрая работещ механизъм за опазването му. Заедно с активистите от сдружение „Врачанските къщи“, с представители на министерство на културата и колеги депутати, имаме готов законопроект, който за съжаление не беше разгледан в рамките на работещия парламент.

Работих и по важни законопроекти като този за личния фалит, който е част и от мерките, които трябва да вземем, за да получим следващия транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Подкрепих общините във Врачанско, които имаха готови проекти и планове, за които получиха финансиране от рекордно големия бюджет за всички общини. Защото спряхме раздаването на наши и ваши. 

Кои инициативи и лични активности Ви дават основание за удовлетвореност и самочувствие?

Най-голяма удовлетвореност ми дават инициативите ми, които включват младите хора в гражданския диалог и политиката. Като един от най-младите политици, при това жена, освен че съм подложена на стереотипите, които все още витаят в общество ни, съм приела за своя кауза да помогна в България младежите да бъдат по-активни и да заемат своята позиция по важни за страната въпроси. Тук водя аз, но вярвам и още много хора у нас, борба срещу дезинформацията – как бихме могли законодателно, но и ние като общество, да се борим с този изключително голям проблем. След всяка среща с млади хора се чувствам удовлетворена от работата си и виждам смисъл да бъда техния глас в Народното събрание.

Властта се завърна в сградата на Народното събрание, но възстанови ли се доверието в парламентаризма?

Краткият отговор е не. Все още някои партии в Народното събрание по-скоро печелят от липсата на това доверие и от уронването на престижа на нашите институции. За мен клетвата, която сме дали при постъпването си, е изключително важна и затова във всяко свое изказване, законодателна инициатива или представяне на България на международно ниво, съм се старала да правя всичко възможно да увелича доверието в народните представители. Имаме нужда от добри примери, имаме нужда езикът на омразата и насилието да бъде спрян от най-високата трибуна у нас и имаме нужда от смисъл. Вярвам, че в турболентните геополитически времена, в които живеем, имаме нужда от лидери с визия, такива, които уважават институциите и гражданите. Надявам се в следващия парламент да има много повече от тези!



Конфискуват колите на украинците за нуждите на армията
Враца бе домакин на заседание за развитие на Северозападен регион СНИМКИ
Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 година
Бившата съпруга на Бил Гейтс напуска общата им фондация
Теодора Димова гостува във Враца
ТИР се заби в дърво на пътя в монтанското село Славотин