България

Започва страстната седмица

  29.04.2024 06:10             
Започва страстната седмица

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Това е последната седмица от земния живот на Иисус Христос, наречена още "Седмицата на страданията". 

Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на Спасителя - неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

На старобългарски "страст" е "страдание". По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени "страстна седмица". Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.



Шенген по въздух и вода, а на Дунав мост продължават километрични опашки
Млади изпълнители пеят в помощ на Гергана Петрова
Петър Волгин ще се среща с граждани във Враца
Илхан Кючук: В Европарламента се чува гласът на всеки един, без значение колко е голяма дадена страна
Музика, култура и изкуство в европейската нощ на музеите във Враца
Благотворителен концерт в помощ на деца и младежи с увреждания организират в разградската община Завет