Събития

БЪЛГАРЕ гостуват във Враца с емблематичния спектакъл ПАИСИИ

  28.04.2024 08:00             
БЪЛГАРЕ гостуват във Враца с емблематичния спектакъл ПАИСИИ

В навечерието на празника на Българската просвета и култура – 24-ти май, пред жителите и гостите на град Враца, Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ ще представи своя вълнуващ и емблематичен проект „ПАИСИЙ“. Събитието е под патронажа на кмета на общината, г-н Калин Каменов.
Спектакълът е създаден по повод юбилейната 300-годишнина от рождението на Паисий Хилендарски, тържествено отбелязана през 2022 година и към момента е видян от зрителите в повечето градове в страната. Постановката е единствена по рода си. В последните 80 години творба в памет на Паисий не е поставяна на родната сцена.
Ще прозвучат родолюбивите послания на Хилендарския монах, събрани в неговия епохален труд „История славянобългарска“, поставил началото на Българското възраждане. Те ще бъдат поднесени на зрителите от неподражаемия Димитър Селенски – актьор с харизматично присъствие и изключително подходящ за образа на Отец Паисий. 
Спектакълът "ПАИСИЙ" представя знакови събития от историята на българите, последвали появата на най-българската книга. Зрителите ще съпреживеят героичните моменти от нашето минало, вълнуващо пресъздадени от невероятните танцьори на ансамбъл „БЪЛГАРЕ“.
„ПАИСИЙ“ е разказ за събуждането на гордостта и достойнството на народа ни, на българския дух и възвърнатата българска чест, която държи гръбнака ни изправен.
Специален за репертоара на „БЪЛГАРЕ“ е участието на най-младия солист в историята на ансамбъла – 8 годишния Андрей Михайлов от Сливен, който с много жар и артистичност вече втора година печели овациите на публиката.

Билети за спектакъла „ПАИСИЙ“ на цени от 25, 30, 35 лева могат да бъдат закупени от касите на EASYPAY в града, онлайн на www.epaygo.bg или на тел. 0877/ 639 973