Свят

Британската полиция арестува трима души във връзка със смъртта на мигранти в Ламанша

  25.04.2024 14:47             
Британската полиция арестува трима души във връзка със смъртта на мигранти в Ламанша

Британската полиция обяви днес, че е арестувала трима души във връзка със смъртта на петима мигранти, сред които и дете, загинали вчера при опит да прекосят Ламанша от Франция, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че трагедията се е разиграла, когато неголям плавателен съд, натоварен над капацитета си със 112 души, е потеглил по един от най-натоварените водни маршрути в света, а малко след отделянето от брега пасажерите са изпаднали в паника и са започнали да скачат зад борда.

Спасителите са извадили от водата около 50 души, като четирима от тях са били откарани в болница, но останалите са останали на плавателния съд, решени да се доберат до Великобритания.

Вчера са били арестувани двама души от Судан, на 22 и на 19 години, и гражданин на Южен Судан, на 22 г., по подозрение в подпомагане на незаконната имиграция и на незаконното влизане на територията на Обединеното кралство, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания (National Crime Agency, NCA). 

"Тази трагедия още веднъж показва каква заплаха за човешкия живот представляват тези рисковани опити за преплаване (през Ламанша) и поставя на преден план въпроса защо е толкова важно да атакуваме престъпните групи, които ги организират", заяви заместник-директорът по разследванията в агенцията Крейг Търнър.

"Ще направим всичко, на което сме способни, заедно с партньорите ни във Великобритания и във Франция, за да съберем доказателства и да открием отговорните за случилото се, като ги изправим пред съда", добави той.

Френската полиция води разследване на обстоятелствата около инцидента в сътрудничество с британските си колеги, уточниха от NCA. От агенцията допълниха, че 55 души, за които се предполага, че са били на борда на пристигналия в крайна сметка във Великобритания плавателен съд, са разпознати.

Ройтерс напомня, че над 6000 души са влезли във Великобритания тази година с малки, претоварени плавателни съдове - най-често нестабилни надуваеми лодки, които вълните лесно могат да обърнат.

Трагедията се случи часове след като горната камара на британския парламент - Камарата на лордовете, прие закон, който ще позволи на правителството да изпраща в Руанда хора, търсещи убежище, вместо те да остават в Обединеното кралство, докато се разглеждат документите им.



Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май
Ето и листата на ГЕРБ-СДС за област Враца
С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година
Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта
Смолянският епископ Висарион отслужи литургия в храм „Св. Николай“ в Смолян
Още четири партии и коалиции регистрира РИК Враца