Събития

Две години Монтана и Бойчиновци се учиха как да приобщават ромите

  25.04.2024 10:14             
Две години Монтана и Бойчиновци се учиха как да  приобщават ромите

В рамките на две години през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" 2000 души роми са се учили как да  решават на конфликти, на комуникационни умения и работа в екип. Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда. Осигурени са безплатни медицински прегледи на 1200 души в община Монтана и на 800 в община Бойчиновци.  Създадени са пет бюра за подпомагане, разположени вътре в самите ромски квартали. Те подпомагат на хората в осигуряването на достъп до системите на институциите, събират и разпространява полезна информация.

Партньор по проекта е и организация от Рейкявик, Исландия.

Делегация от Монтана и Бойчиновци е посети детска градина в исландската столица. Представители на местните власти, неправителствени организации и медиатори  са се запознали с опита и практиките за приобщаване на деца от различен етнос и техните семейства към общността.

„В нашето общество има още много предразсъдъци, натрупани във всички етнически общности“, каза  кметът на Монтана Златко Живков. „Проекти като този не са самоцелни и се радвам, че го изпълнихме, защото надграждаме и подобряваме обществената среда, в която се срещат роми и българи“, убеден е кметът Живков.

 



Смолянският епископ Висарион отслужи литургия в храм „Св. Николай“ в Смолян
Четири партии и коалиции регистрира РИК Враца
С много настроение и трепетно очакване на Великден, децата на Мизия боядисаха заедно яйца и озариха площад „Свобода“
"Хамас" обяви, че праща делегация за преговори в Кайро утре; директорът на ЦРУ вече е там
В котленското село Нейково ще бъде отбелязана 148-годишнината от Априлското въстание
Програма на събора в село Дреновец 5-6 май