България

Общински съветници от Тутракан изготвиха правилник за дейността на местен омбудсман

  24.04.2024 10:16             
Общински съветници от Тутракан изготвиха правилник за дейността на местен омбудсман

Общинските съветници от Местна коалиция „Свобода“ в Тутракан са изготвили проект на Правилник за организацията и дейността на местен омбудсман. Това съобщиха от коалицията с публикация във Фейсбук. 

За утре е насрочено обществено обсъждане на Правилника, както и разяснителна кампания за ролята и функциите на обществения защитник, какъвто досега в Тутракан не е имало. 

Проектът вече е качен на сайта на законодателния орган. В него се казва, че чрез основната си функция за изследване на жалби на граждани и решаване на спорове, позицията ще разшири гражданския контрол върху обществените институции. С това се цели повишаване на качеството на обслужване на жителите на община Тутракан.

Общинският съветник Кристиян Калчев смята, че местните хора имат нужда от връзка и "мост с администрацията“. 

„Работата на обществения защитник е да приема и изслушва хората с проблеми. За разлика от други институции, той няма право на "мълчалив отказ" и е задължен в рамките на 2 седмици да отговори на всеки гражданин по проблема, с който е бил ангажиран“, каза Калчев.

Според Правилника общественият защитник трябва да бъде избран от местния общински съвет, с 2/3 от гласовете на съветниците, след провеждане на конкурс от специално създадена за това комисия. Той трябва да е български гражданин, да има поне средно образование и да е живял на територията на общината през последните 2 години.

След като бъде избран омбудсманът, ще може да приема жалби и оплаквания от хора, които считат, че правата им са нарушени от държавни, общински органи или от лица, занимаващи се с обществена дейност./БТА



„Ора пащулуй” в Софрониево... за традициите в понеделник след Великден
Над 85 млн. пътници ползвали високоскоростни влакове в Турция за 14 години
Отбелязваме Деня на Европа със светлинен спектакъл и концерт в София
За човещината – как Тони от Козлодуй пое отговорност за действията си
17-годишен преби евродепутат
Български ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика