Свят

Нищо няма да спре депортирането на мигранти в Руанда, заяви британският премиер Риши Сунак

  24.04.2024 08:20             
Нищо няма да спре депортирането на мигранти в Руанда, заяви британският премиер Риши Сунак

Британският премиер Риши Сунак заяви, че нищо няма да го спре от депортирането на нелегални мигранти в Руанда, след като парламентът прие закон, целящ да разубеди мигрантите, възнамеряващи да пътуват с малки лодки до Великобритания, предаде Ройтерс.

Часове след приемането на законопроекта, френските спешни служби съобщиха, че са спасили 47 мигранти при опит да прекосят Ламанша, като пет души, включително 7-годишно момиче, са загинали.

Местните френски власти съобщават, че други 50 души са решили да останат на лодката и са продължили по пътя към бреговете на Великобритания. На борда е имало общо 112 души.

През последните години десетки хиляди мигранти, бягащи от войните и бедността в Африка, Близкия Изток и Азия, са стигнали до бреговете на Великобритания през Ламанша. Прекосяването на протока е организирано от групировки за контрабанда на хора, според Ройтерс.

След като законопроектът влезе в сила, най-вероятно през следващата седмица, правителството ще може свободно да задържа хора, търсещи закрила. Ройтерс посочва, че решението ще бъде оспорено пред съда от благотворителни организации, активисти и профсъюзи, които твърдят, че Руанда не е безопасна дестинация.

Спирането на бежанския поток е приоритет за правителството, но критици на плана твърдят, че депортирането на хора към Руанда, вместо да останат във Великобритания, е нехуманно решение. Те обръщат внимание на нарушенията на човешките права в Руанда и възможността депортирани бежанци да бъдат измъчвани при завръщането си.

Съветът на Европа остро критикува политиката на Великобритания към бежанците от Руанда, предаде ДПА.

„Правителството на Великобритания трябва да се въздържа от преместването на хора съгласно политиката, свързана с Руанда и да отмени практическото нарушаване на независимостта на съда“, каза комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Майкъл О'Флахърти. Той добави, че законът повдига въпроси, свързани с човешките права на търсещите убежище и цялостното върховенство на закона.

 



Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май
Ето и листата на ГЕРБ-СДС за област Враца
С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година
Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта
Смолянският епископ Висарион отслужи литургия в храм „Св. Николай“ в Смолян
Още четири партии и коалиции регистрира РИК Враца