Свят

Британският вътрешен министър е в Италия, за да обсъди спирането на нелегалната миграция по море

  23.04.2024 13:39             
Британският вътрешен министър е в Италия, за да обсъди спирането на нелегалната миграция по море

Вътрешният министър на Великобритания Джеймс Клевърли е на посещение в Италия като част от усилията на британското правителство да се справи с мигрантите, пристигащи на острова с лодки, предаде Асошиейтед прес.

Клевърли ще се срещне с италианския вътрешен министър Матео Пиантедози, за да обсъдят как Италия и Великобритания могат да разширят съвместната си работа, за да спрат често рискованите пътувания през Средиземно море, които мигрантите предприемат.

В рамките на визитата си Клевърли ще посети и най-южния италиански остров Лапедуза, който приема мнозинството бежанци, пристигащи в Италия. През септември миналата година повече от 7000 души от Тунис пристигнаха на острова в рамките на 24 часа, което доведе до пренатоварване приемния пункт на острова, припомня АП.

Визитата идва в момент, след като британският премиер Риши Сунак дълго време призоваваше британският парламент да одобри плана му за депортиране в Руанда на някои търсещи убежище чужденци. На продължило до късно през тази нощ заседание парламентът в Лондон одобри законопроекта за депортиране в Руанда на лица, търсещи убежище, които са влезли незаконно във Великобритания, Преди две години Сунак сключи споразумение с източноафриканската държава и оттогава изтъква, че неговият план за депортиране е ключова "спирачка", която ще помогне за "спиране на лодките" –  малки, негодни за мореплаване съдове, превозващи мигранти през Ламанша. Тази идея обаче беше многократно блокирана от съдебни решения и правозащитни организации, които я смятат за незаконна и нехуманна.

Според британски длъжностни лица Великобритания и Италия са "световни лидери в намирането на смели и находчиви начини за справяне с нелегалната миграция“.

"Страните ни са показали, че са готови да се изправят срещу статуквото и да използват иновативни решения за справяне с проблемите, докато сурово преследват бандите, които се занимават с трафик на хора“, каза в изявление Клевърли.

Канцеларията му посочи за пример споразумението, сключено наскоро за срок от пет години между Италия и Албания. то предвижда изпращане на до 3000 мигранти в два приемни центъра в Албания, която не е част от ЕС, докато молбите им за убежище бъдат обработени. Подобно на плана на Сунак за Руанда, и това споразумение беше широко критикувано от правозащитни групи.



Изгонената Катя от "Ергенът" изля душата си относно Алек, Маги и Криси
ГЕРБ-СДС обявиха водачите си в страната. Красен Кръстев води във Враца, Росица Кирова във Видин, а в Монтана Румен Христов
Франция и Япония ще започнат разговори относно сделка за реципрочен достъп на войски
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на туристическия сезон на остров Света Анастасия
Мартин Харизанов и ”Благотворни приятели” с мащабна дарителска акция за Великден
Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец