Свят

Президентът на Венецуела се срещна с главния прокурор на Международния наказателен съд след обвинения за нарушения на човешките права

  23.04.2024 10:40             
Президентът на Венецуела се срещна с главния прокурор на Международния наказателен съд след обвинения за нарушения на човешките права

Президентът на Венецуела Николас Мадуро се срещна с главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан, докато е разследван от трибунала за престъпления срещу човечеството при разгонване на антиправителствени протести, съобщи Асошиейтед прес.

Хан не направи коментар след срещата си в президентския дворец в Каракас. Четвъртото му посещение във Венецуела се осъществява близо два месеца, след като апелативният състав на съдебния орган постанови, че разследването, започнато през 2021 г., може да продължи въпреки възраженията от правителството на Мадуро.

САЩ не участват в базирания в Нидерландия МНС, но подкрепят разследването, първоначално предложено от няколко латиноамерикански държави, за отговорността на Мадуро за предполагаемите нарушения като неправомерно задържане, изтезания и сексуално насилие, извършени от силите за сигурност, за да потушат протестите през 2017 г.

През март магистратите заявиха, че венецуелските следователи са били фокусирани върху извършителите на ниско ниво, докато МНС иска да подведе под отговорност високопоставените служители, отговорни за престъпленията.

Според тях „изглежда, че Венецуела е предприела ограничено разследване и в някои случаи явно има периоди на неоправдана липса на активност на разследването“. Магистратите посочват, че вътрешното разследване във Венецуела не се припокрива достатъчно с международното, включително по обвиненията за преследване и сексуално насилие.



Изгонената Катя от "Ергенът" изля душата си относно Алек, Маги и Криси
ГЕРБ-СДС обявиха водачите си в страната. Красен Кръстев води във Враца, Росица Кирова във Видин, а в Монтана Румен Христов
Франция и Япония ще започнат разговори относно сделка за реципрочен достъп на войски
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на туристическия сезон на остров Света Анастасия
Мартин Харизанов и ”Благотворни приятели” с мащабна дарителска акция за Великден
Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец