България

„Литературата среща образите” е мотото на 22-рия „Маратон на четящите хора“ във Варненската библиотека

  23.04.2024 10:16             
„Литературата среща образите” е мотото на 22-рия „Маратон на четящите хора“ във Варненската библиотека

Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“ за 22-ри път инициира „Маратон на четящите хора“ на Световен ден на книгата и авторското право - 23 април. Тазгодишният празник е под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и интерпретациите на киното и театъра, които оформят физическата среда.

На темата ще бъде посветена отворена дискусия тази вечер, в която ще участват писателят и театрален режисьор Петър Денчев, художничката и сценограф Теменуга Станчева и преподавателят културолог Огнян Ковачев. Разговорът ще бъде за адаптациите на литературни произведения на сцената и на големия екран и изразните средства в различните изкуства.

Маратонски четения ще има във всички отдели на библиотеката. Сред акцентите е отбелязването на 215-годишнината от рождението на Едгар Алън По в Американската читалня с ученици от Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи „Акад. Благовест Сендов“ и от Първа езикова гимназия във Варна.

В Детски и средношколски отдел ще бъде представена премиерно „Приказка за библиотеката” с участието на деца от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”. В Отдел „Регионална история“ ще споделят с читателите любопитни материали от старите варненски вестници.  



ГЕРБ-СДС обявиха водачите си в страната. Красен Кръстев води във Враца, Росица Кирова във Видин, а в Монтана Румен Христов
Франция и Япония ще започнат разговори относно сделка за реципрочен достъп на войски
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на туристическия сезон на остров Света Анастасия
Мартин Харизанов и ”Благотворни приятели” с мащабна дарителска акция за Великден
Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец
Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа