Свят

При предполагаемо нападение на „Ислямска държава“ в Сирия са убити 22 проправителствени бойци

  20.04.2024 11:44             
При предполагаемо нападение на „Ислямска държава“ в Сирия са убити 22 проправителствени бойци

При предполагаема атака на „Ислямска държава“ в централната част на Сирия са загинали 22 проправителствени бойци, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на днешни данни от базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права и от проправителствени медии.

Въоръжени лица са атакували снощи край град Сухна автобус, превозващ членове на бригадата „Кудс“, подкрепяна от правителството в Дамаск и от Русия групировка, съставена основно от палестински бойци. Градът навремето беше контролиран от „Ислямска държава“.

Групировката не е поела отговорност за нападението, но и Сирийският център за наблюдение на човешките права, и проправителственото радио „Шам ФМ“ заявиха, че именно тя стои зад атаката. Сирийският център за наблюдение на човешките права е опозиционна организация, която разполага със сътрудници на терен в Сирия, отразява хода на бойните действия и съобщава за жертви на започналия през 2011 г. конфликт. 

Бригадата „Кудс“ се бори за сирийското правителство по време на гражданската война в страната, при която загинаха половин милион души за 13 години. Тя се различава от военното крило на палестинската групировка „Ислямски джихад“, което използва същото име.

Макар и да беше разбита в Сирия в началото на 2019 г., "спящи клетки" на „Ислямска държава“ все още извършват нападения както срещу сирийските правителствени сили, така и срещу подкрепяните от САЩ кюрдски формирования.

/bta.bg



Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване
Оранжев код за валежи в седем области
Как да украсим дома си за Великден
Има риск от разпространение на птичи грип сред крави извън САЩ
Цената на годишните технически прегледи на коли скочи драстично
Атракционното влакче във Враца ще работи през празничните дни