България

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

  20.04.2024 08:40             
Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета са починали след заразяване с коклюш. Това каза за БТА Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Бебетата са били под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране срещу болестта, уточни той. Децата са от ромската махала на Кюстендил. Едното дете е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото – в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, като леталните изходи са настъпили съответно на 10 и на 14 април. По думите му в двата случая късно е потърсена медицинска помощ.

Прави се епидемиологично проучване, преценяват се контактните лица, но това е малко ефективно, тъй като причинителят вече циркулира в обществото. Правим, каквото е необходимо, но не можем много да ограничим разпространението, допълни д-р Кунчев. 

От началото на годината до днес в страната са регистрирани 205 случая на коклюш, като е възможно да заболеят до 10 хиляди души, каза още той.

Единственото, което може да се направи, е хората да се ваксинират навреме, защото имунизираните боледуват няколко години след ваксинирането, тъй като имунитетът постепенно спада, посочи д-р Кунчев. Друго, което може да се предприеме при първите симптоми, е хората да търсят лекарска помощ. Заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици, припомни той. От регистрираните 205 заразени не повече от 10% са хоспитализирани, добави главният държавен здравен инспектор.

/bta.bg



Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа
Кръстът, потопен в язовир край кюстендилското с. Горна Гращица, засия преди Великден
Програма на село Паволче за празниците
Община Козлодуй организира концерт за всички абитуриенти от общината
Иран съобщи, че екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, вече е освободен
Рецепта за една доза великденски домашни курабии