Свят

Снимка на палестинка, прегърнала убито дете в Газа, спечели Световния конкурс за прес фото

  19.04.2024 12:44             
Снимка на палестинка, прегърнала убито дете в Газа, спечели Световния конкурс за прес фото
  БТА


Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния Световния конкурс за прес фото със снимка от Газа.Фотографията показва 36-годишна палестника, прегърнала тялото на петгодишната си племенничка в ивицата Газа. Снимката е направена на 17 октомври в болница „Насър“ в град Хан Юнис в южната част на Газа, докато семейства издирват роднини, убити по време на израелските бомбардировки в палестинския анклав.
Спечелилата наградата снимка показва Инас Абу Маамар, която плаче в моргата на болницата, докато държи телцето на Сали.„Мохамед прие новината за наградата със смирение, като каза, че това не е снимка за празнуване, но че оценява признанието за нея и възможността да бъде видяна от по-широка аудитория“, заяви глобалният редактор за снимки и видео на Ройтерс Рики Роджърс.Обявявайки годишните награда, базираната в Амстердам фондация „Уърлд пресфото“ заяви, че е важно да се признаят опасностите, с които журналистите се сблъскват, когато отразяват конфликти. От фондацията отбелязаха, че 99 журналисти и служители на медии са загинали, докато са отразявали войната между Израел и „Хамас“, след като палестинската групировка атакува южната част на Израел на 7 октомври и Израел отговори, започвайки военно настъпление в Газа.39-годишният палестинец Мохамед Салем работи за Ройтерс от 2003 г. Той спечели конкурса и през 2010 г.

Журито заяви, че снимката на Салем, спечелила тази година, „е композирана с грижа и уважение, показвайки метафоричен и буквален поглед на невъобразима загуба“.



Читалището в Роман с изпълнения в Игнатица
Хороскоп за днес 2 май
Царина се превърна в любимка на цяла България
Симона от "Хелс Китчън" зарязва кухнята, иска да е бизнес дама
Строителни фирми, депутати и кметове дискутираха сътрудничеството си в Белоградчик
Излюпи се първото карталче в Природен парк Врачански Балкан