Събития

До края на май е забранен риболовът в язовир „Огоста"

  19.04.2024 10:00             
До края на май е забранен риболовът в язовир „Огоста\

От 15 април до 31 май риболовът в язовир „Огоста" е абсолютно забранен, съобщават от ИАРА в Монтана. Целта е да бъдат опазени водните обитатели в периода им на размножаване.

В дълбоките води на „Огоста" се крият и сом, и  амур, и платика, очаква се до дни да излезе и шаран. Тази пролет на въдицата на късметлия се хванал 80-килограмов сом, който според специалисти плува в язовира от поне 50 години.

В района на язовира въдичари ще се допускат само в района от водовземната кула до полуостров „Расника". Санкциите за нарушители са 1 000 лева.

Въвежда се и зона за нощен риболов - 200 метра от кулата до чешмата в Живовци. Само в този участък в периода до 1 ноември може да се извършва нощен риболов, но не и по време на зараната.

Преди дни инспекторите от ИАРА заловиха въдичари, уловили над 130 килограма риба и тръгнали да я продават незаконно по пазарите.

Спипани са двама души, които в продължение на няколко дни са хвърляли въдици в язовира откъм село Гаганица, община Берковица. Те са опитали да извозят събрания улов за незаконна продажба. Инспекторите обаче проследили товаренето на рибата в камион и заедно с патрул на жандармерията го спрели до село Боровци. В товарния отсек са открити седем сома с общо тегло около 130 килограма. На шофьора на автомобила е съставен акт за административно нарушение, затова че превозва риба без лицензиран за целта транспорт и без да притежава документи за произход на рибата.

От ИАРА в Монтана припомниха, че продаването и купуването на риба, хваната от любители, е забранено и се наказва от закона. На риболовците е позволено да задържат до три килограма улов или една трофейна риба на ден.

От агенцията посочиха, че през последните години незаконният улов на риба е намалял поради засилените проверки. Въпреки това, в края на миналата година, край язовир Огоста са заловени двама бракониери, единият от които е с 18 наказателни постановления и влязла в сила присъда за същото престъпление.

 



Прибраха за 72 часа племенник на Мочи за отвличането в Козлодуй
Максим Генчев пристига в кино Метропол-Враца за премиерата на филма "Гераците"
Зловещо! Откриха човешки останки в дома на приближен на Хитлер
Почетният гражданин на община Мездра о. з. полк. инж. Георги Димитров от село Лик навърши 92 години СНИМКИ
Допълнителни курсове на градския транспорт във Враца
Майстор пекар се върна от Маями в Пловдив, за да меси хляб и козунаци