България

Откриха пролетния залесителен сезон на "Новата гора на София" със засаждане на дъбове

  14.04.2024 13:15             
Откриха пролетния залесителен сезон на \

Със съдействието на Столичната община доброволци откриха пролетния залесителен сезон на „Новата гора на София“ край село Негован. Мястото е част от землището на селището в столичния район „Нови Искър“.

Продължаваме инициатива, която започна преди седем години, с нея се стремим да установим трайно зелен пояс около София, което е свързано с подобряване на чистота на атмосферния въздух, каза за БТА Надежда Бобчева, заместник-кмет на столицата с ресор „Зелена система, екология и земеползване“. Тази година садим дъбове, отбеляза тя и добави, че целта на настоящата кампания е по-сериозно проследяване на израстването на фиданките. Тази инициатива се движи изцяло от доброволци, Общината прави логистика, посочи още Бобчева.

За целия тазгодишен сезон 20 000 фиданки е предвидено да бъдат засадени на 32 декара. От началото на инициативата до момента са посадени 56 000 фиданки за с. Негован. Дъбът е бавно растящ вид и изисква много и постоянни грижи, каза инж. Тодор Тодоров, директор на общинското предприятие "Управление на общински гори и земи". Отглеждането е поне два-три пъти косене и окопаване, добави той. Според него се увеличава броят на доброволците, които се включват в такива инициативи. По време на екологичното събитие бе откроена и нуждата да се създаде зелен пояс, който да бъде "белите дробове" на София, за да може идните поколения да живеят в по-чист град.

След като получиха насоки от експертите как да направят засаждането, доброволците и представители на Общината и на районни администрации се включиха активно в дейностите. Сред присъстващите имаше и деца. Инициативата на Столичната община „Новата гора на София“ започна през 2017 г. и има за цел да трансформира общински непригодни земеделски земи в горски територии, създавайки зелен пояс около столицата.

Досега от осъществените залесителни кампании са засадени 160 000 фиданки в кв. “Суходол”, кв. "Абдовица" и с. Негован, съобщиха по-рано от Столичната община.

По-късно в профила си във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев написа, че в рамките на инициативата „Новата гора“ е изграден и кът на „Екоравновесие“, където могат да се видят "три прекрасни кученца, отглеждани в общинските приюти. Те очакват своите нови стопани". Той добавя, че един от проблемите, с които са се сблъскали преди няколко месеца, е лошото състояние на общинските приюти за безстопанствени животни. Затова е взето решение за смяна на ръководството и инвестиране на допълнителни 800 000 лв. за подобряване условията на живот на кучетата.

"Вярвам, че сме на прав път, но проблемът с безстопанствените животни няма да се реши без участието на гражданите. Общинските приюти работят на максималния си капацитет, а това означава, че се грижим за 1300 кучета. Затова призовавам хората да бъдат отговорни към животните. Нека да спрем безконтролния поток на животни към улицата, да не изоставяме домашните си любимци", призовава кметът. Той благодари на всички граждани, които имат отношение към природата, и искат София да бъде по-зелен град. 

/bta.bg



Царина се превърна в любимка на цяла България
Симона от "Хелс Китчън" зарязва кухнята, иска да е бизнес дама
Строителни фирми, депутати и кметове дискутираха сътрудничеството си в Белоградчик
Излюпи се първото карталче в Природен парк Врачански Балкан
Николай Христозов: Глупаво ще е да помислим въобще за подценяване
Научноизследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в София