Събития

Александър Владимиров – част от българска делегация на девети форум на сближаването

  14.04.2024 07:00             
Александър Владимиров – част от българска делегация на девети форум на сближаването

Заместник-кметът на община Враца Александър Владимиров беше част от делегация, представила България по време на деветото издание на Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване. Събитието се проведе след публикуването на доклада на Европейската комисия за състоянието на политиката на сближаване на Съюза. Част от българските местни власти бяха кметът на община Тетевен и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България д-р Мадлена Бояджиева, заместник-кметът на Столична община Никола Барбутов и изпълнителният директор на Националното сдружение, Силвия Георгиева. Сред участниците от страната бяха и представители на национални институции, управляващи органи, икономически и социални партньори.

За последния програмен период кохезионните фондове са подкрепили средно 13% от общите инвестиции на държавите членки, а за страните от последните вълни на разширяване (включително България) достигат до 51%. Общо 23 милиарда евро от кохезионните средства са били пренасочени за битката с Ковид, но именно благодарение на тях повечето региони са се завърнали по-бързо към нормалния живот след пандемията.
Сред основните констатации на доклада са задълбочаващата се бедност в почти всички региони на Европа, последиците от демографската криза, както и нуждата от участие на представителите на градовете и регионите в разработването на програмите и начина на изразходване на средствата за сближаване на регионите във всеки един аспект. 



Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец
Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа
Кръстът, потопен в язовир край кюстендилското с. Горна Гращица, засия преди Великден
Програма на село Паволче за празниците
Община Козлодуй организира концерт за всички абитуриенти от общината
Иран съобщи, че екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, вече е освободен