Свят

Достоен наследник на ковида: макак зарази човек с рядък вирус

  10.04.2024 10:41             
Достоен наследник на ковида: макак зарази човек с рядък вирус

Центърът за защита на здравето в Хонконг съобщи, че 37-годишен мъж е в критично състояние в интензивното отделение, след като е бил ухапан от маймуна макак. Пациентът е дал положителна проба за рядък вирус.

Говорим за вирус B или херпес B вирус, който обикновено се предава в урината, изпражненията и слюнката на макаците. Човекът беше ухапан от едно от животните, докато посещаваше провинциалния парк Кам Шан в Хонг Конг, известен също като Маймунския хълм.

Само месец по-късно мъжът е откаран в болницата с температура и замъглено съзнание, където е настанен в реанимация, пише ScienceAlert. Експертите са изненадани, че подобни случаи не са много, тъй като контактите между хора и маймуни в града са много близки. Може би причината е, че вирусът B все още не е станал много познат в човешкото тяло, за разлика от макаците.

От първото документирано човешко заразяване през 1932 г. е имало само 50 случая на положителни тестове за този рядък вирус. От 50 заразени 21 души са починали.

Учените отбелязват, че без подходящо лечение смъртността от вируса B е повече от 70%, но шансовете за оцеляване са се увеличили значително с развитието на антивирусната терапия. Но все пак тази цифра не е нула. Например през 2021 г. 53-годишен ветеринарен лекар от Пекин стана първата жертва на вируса В в Китай.

Смъртта от вирус B причинява основно възпаление в централната нервна система, тъй като вирусът причинява подуване на мозъка и гръбначния мозък. В по-леките случаи хората изпитват грипоподобни симптоми: треска, умора, мускулни болки и главоболие. Някои изпитват задух, болки в корема и дори хълцане.

Въпреки че B-вирусът отдавна се опитва да направи решителния скок между видовете, той може да изисква само няколко малки адаптации. И тогава вирусът ще може да се разпространява толкова лесно, колкото е бил събран от херпесния вирус. Засега B-вирусът остава рядка и необичайна заплаха./Glasnews.bg



Комедията “Ножица трепач” представят в Берковица
Атака с балистични ракети в Одеса
Донорска ситуация: Българин дава шанс за живот на двама румънци
Четири автомобила са отнети в полза на държавата по дела на Районна прокуратура – Видин
„В и К“ Враца се включи в благотворителната кампания в подкрепа на деца и младежи с Диабет тип 1
В Монтана създават Център за обществена подкрепа