Свят

Обявиха 4 сценария в случай на влизане на френски войски в Украйна

  10.04.2024 09:20             
Обявиха 4 сценария в случай на влизане на френски войски в Украйна

Войници от френската армия могат да бъдат разположени в Украйна, за да защитават Киев или Одеса.

За това пишат експерти от швейцарското издание NZZ. Общо експертите представят четири възможни варианта за разполагане на френския контингент в зоната на въоръжения конфликт.

В своя материал изданието отбелязва, че френски войски може да бъдат изпратени в Молдова, за да „стабилизират ситуацията“ около Гагаузката автономия, за която се твърди, че се използва от Москва за свои цели.

Най-приоритетният вариант за присъствие на западни войски в Украйна остава защитата на Киев от потенциалната заплаха от настъпление от Беларус.

Също така приоритет се дава на варианта за защита на Одеса като важно пристанище.

Друг сценарий включва създаването на специална зона за концентрация на войски в района на Днепър, която ще има военно значение.

„Присъствието на френски военни в този район ще бъде значително облекчение за украинските бойни части на фронтовата линия“, пишат журналистите.

Официално тези предположения не получиха коментари от френските или украинските власти.

Припомняме, че в края на февруари френският президент Еманюел Макрон не изключи в Украйна да бъдат изпратени европейски войници. Този месец той увери съюзниците, че НАТО няма да се намеси, ако френски войски бъдат изпратени в Украйна и Русия ги нападне./Glasnews.bg