Свят

Русия отправи предупреждение към Финландия

  10.04.2024 07:10             
Русия отправи предупреждение към Финландия

Руският посланик отправи остри думи към Финландия в събота, като предупреди, че страната ще предприеме ответни мерки срещу новия член на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), ако на финландска територия бъдат разположени ядрени оръжия.

Финландия е една от най-новите европейски държави, които се присъединиха към военния алианс, като официално бе приета в него през април 2023 г. Скандинавската държава беше подтикната да поиска членство от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и от зачестилите ѝ заплахи за агресия срещу други държави.

Швеция е последната държава, приета в НАТО по тази причина, като се присъедини на 7 март.

Двете страни обявиха, че обмислят да кандидатстват за членство през май 2022 г., само няколко месеца след началото на войната между Русия и Украйна.

Русия отдавна гледа на НАТО като на антагонистична сила, предвид влиянието на членове основатели като Съединените щати и Обединеното кралство. Членовете на НАТО също така са задължени да предоставят военна помощ на други членове в случай на нападение, което означава, че Русия рискува много по-голям конфликт, ако предприеме действия срещу държави като Финландия.

В изявление, публикувано в събота в интервю за държавната информационна агенция ТАСС, руският посланик във Финландия Павел Кузнецов заяви, че отношенията между двете страни не могат да се върнат към предишния си вид.

"Рано или късно отношенията между двете съседки ще бъдат възстановени. Това обаче няма да стане толкова бързо, колкото ни се иска", каза посланикът.

"Всичко тук ще зависи не толкова от Хелзинки, която до голяма степен е загубила своята независимост при вземането на външнополитически решения, а по-скоро от общия политически курс, който Вашингтон и Брюксел следват спрямо Русия. Във всеки случай няма да има връщане към предишния формат на сътрудничество, след като Финландия се присъедини към агресивния военен блок [НАТО]."

Кузнецов също така предупреди Финландия, че Русия ще реагира, ако на финландска територия бъдат разположени ядрени оръжия, подкрепяни от НАТО.

"Разбира се, не можем да не реагираме на евентуалните решения на финландското правителство в тази област. Конкретните стъпки ще бъдат разработени в зависимост от реалните заплахи, които тези действия ще представляват за нашата сигурност", добави той.

"Финландците не могат да не осъзнаят, че подобна мащабна провокация няма да остане без руски отговор. Въпреки това очакваме, че здравият разум ще надделее", казва още той.

От Newsweek уточняват, че са направили опит да се сдържат с правителството на Финландия по електронната поща за коментар в събота следобед.

Руският президент Владимир Путин осъди решението на Финландия да стане член на НАТО миналия месец, като нарече присъединяването на съседната държава "безсмислена стъпка", която го е принудила да изпрати оръжие на границата, по време на интервю за пропагандатора на руската държавна телевизия Дмитрий Кисельов, съобщава европейската "Правда".

Финландският министър-председател Петери Орпо се обърна към Европейския парламент през март, като заяви на съюзниците си, че Русия "не е непобедима" и ги призова да се справят с "предизвикателството" да подкрепят Украйна и да намалят ролята на Москва като дългосрочна заплаха за Европа.

"Русия продължава да извършва военни престъпления в Украйна", каза той.

"Русия очевидно се готви за дълъг конфликт със Запада и представлява постоянна и екзистенциална военна заплаха за Европа. Ако ние, като обединена Европа, не успеем да отговорим в достатъчна степен на това предизвикателство, следващите години ще бъдат изпълнени с опасности и надвиснала заплаха от нападение. Сега трябва да обещаем подкрепата си за Украйна, за да може тя да спечели тази война, и същевременно да засилим собствените си отбранителни способности". /vesti.bg