България

От „Възраждане" настояват за отпускане на еднократна великденска добавка към пенсиите на всички пенсионери

  03.04.2024 16:40             
От „Възраждане\

Народният представител Георги Георгиев проведе брифинг пред журналисти, на който коментира предложението, което вчера от „Възраждане"  внесоха  в Народното събрание, за отпускане на еднократна великденска добавка към пенсиите на всички пенсионери в държавата по 100 лева.

„Нашето предложение е в отговор на  коалицията ГЕРБ - ДПС - СДС, която внесе подобно предложение, с което предлагаше да има такава добавка от 75 лева за пенсионерите, които са под прага на бедността. Естествено, ние от „Възраждане" искаме да коригираме тази дискриминация и смятаме, че всеки един пенсионер в държавата заслужава да посрещне спокойно предстоящите празници. С какво един пенсионер с пенсия примерно 528 лева е по-богат, да не би да не заслужава подобна добавка?", риторично попита Георгиев.

В предложението на коалицията не се казва от къде ще дойдат тези средствата, докато от „Възраждане" са посочили източника за това – да се пренасочат средствата от сметката на Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) от 01.04.2024 г до края на годината, към сметката на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„С това предложение ние ще внесем по сметката на ДОО над 1,5 милиарда допълнителни средства, с което ще обезпечим парите, необходими не само за великденските добавки на всички пенсионери, но и за коледните такива. Средствата, които ще осигурим, за да има добавки за всички пенсионери с нашето предложение, ще покрият и 1 милиард дефицит в бюджета на ДОО.", каза още Георги Георгиев.

Той припомни, че ГЕРБ-ДПС-СДС критикуват в момента бюджета на Василев, който и те подкрепиха.

„Ние предупреждавахме, че не е добър. Нееднократно съм изказвал съображения, критикувал съм и предупреждавах, че ще има пенсионери под линията на бедността, въпреки политиката, която се проведе в последните 2 години. Последните 9 месеца ГЕРБ-ДПС-СДС подкрепяха тази политика, а сега искат да си направят евтин предизборен популизъм  на гърба на българските пенсионери, за които никога не са мислили.", каза в заключение народният представител от „Възраждане".Обраха наследствения дом на софиянец в Крива бара
Днес се навършват 103 години от потъването на "Титаник"
Обсъждат Закон за насърчаване на доброволчеството
Община Козлодуй организира Панорама на образованието 2024
Въоръжени нападатели убиха 9 души, отвлечени в Югозападен Пакистан, съобщи полицията
Състоянието на простреляното вчера дете е критично