Събития

Деца от детски градини във Враца бяха запознати с правилата за поведение в гората СНИМКИ

  02.04.2024 17:00             
Деца от детски градини във Враца бяха запознати с правилата за поведение в гората СНИМКИ

В първия ден на Седмица на гората, който беше вчера, Северозападно държавно предприятие, Природен парк „Врачански Балкан“ и Държавно горско стопанство - Враца проведоха съвместна образователна инициатива с възпитаници на две детски градини в град Враца – ДГ „Детски свят“ и ДГ „Щастливо детство“, както и с други деца от града. Заниманията по горска педагогика протекоха под мотото „Гората е живот… и обща отговорност!“.

Децата бяха запознати с правилата за поведение в гората, научиха какво е „лесовъд“ и кои са основните заплахи за гората и нейните обитатели – пожари, бури, наводнения и др. С помощта на интерактивна игра малчуганите разбраха нагледно как тези природни бедствия влияят негативно на популацията на различните видове горски животни. В следващата игра децата се състезаваха в почистването на своята гора от отпадъци. Предизвикателство за тях се оказа разпознаването с допир и маска на очи рог на сръндак, шишарка, жълъди и често срещани отпадъци в гората.

В последвала част от инициативата, посветена на професионалния празник на горските служители, децата се включиха с голямо въображение в Арт работилница. Всяко дете имаше за приятна задача да нарисува своя рисунка, изобразяваща „неговата гора“, така както я вижда през собствените си очи, след което да направи колаж върху нея с картинки на горски животни, срещащи се в горите на нашата страна. За финал служителите на Северозападно държавно предприятие Враца подариха на всяка група ръчно изработен дървен морски шах. Инициативата завърши с много усмивки и пожелание да пазим българската гора.Четири български ученически отбора стигнаха до европейските финали на олимпиадата по статистика
В Община Мизия се проведе празник на буквите
Задържаха мъж, потрошил с камъни „Ауди“
Пламна терасата на 82-годишен дядо в Лом
Обраха наследствения дом на софиянец в Крива бара
Днес се навършват 103 години от потъването на "Титаник"