България

През 2023 в България са направени 93% от задъжителните имунизации при децата

  02.04.2024 15:16             
През 2023 в България са направени 93% от задъжителните имунизации при децата
  БНР

През миналата година у нас са направени 93 процента от задължителните имунизации в ранна детска възраст. Това е най-високият обхват след началото на пандемията от Covid-19, съобщават от здравното министерство. Вчера започна информационна кампания за ползата от ваксините.

През миналата година най-много деца са ваксинирани срещу хепатит B и срещу туберкулоза, което се случва в първите дни след раждането. Въпреки тази положителна тенденция, за изминалата година с незавършена основна имунизация са близо 1700 деца срещу туберкулоза, над 4000 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца и хепатит B, над 4 400 - срещу пневмококи, повече от 4700 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола. 

От Министерството започват кампания за значението на ваксините, а поводът е Европейската седмица на имунизациите, която се провежда в последната седмица на април. Изработен е видеоклип с анимиран герой, посланието му е: „Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя“. /БНРВ Община Мизия се проведе празник на буквите
Задържаха мъж, потрошил с камъни „Ауди“
Пламна терасата на 82-годишен дядо в Лом
Обраха наследствения дом на софиянец в Крива бара
Днес се навършват 103 години от потъването на "Титаник"
Обсъждат Закон за насърчаване на доброволчеството