Крими

Окръжен съд - Враца отказа по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“

  02.04.2024 15:05             
Окръжен съд - Враца отказа по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“

Окръжен съд - Враца отказа по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“ на още един от обвинените за участие в ОПГ за разпространение на наркотици

Врачанският окръжен съд остави без уважение молбата на обвиняемия Ж. И. да бъде изменена наложената му от същия съд и изпълнявана спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Той е привлечен в качеството на обвиняем от Окръжна прокуратура – Враца за това, че от неустановена дата през 2020 г. до 25 януари във Враца е участвал в организирана престъпна група с цел разпространение на наркотични вещества, като в тази престъпна група участват още девет души.

Мярката за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Ж. И. е постановена от Окръжен съд – Враца с определение от 26 януари и е потвърдена на 08 февруари от Апелативен съд – София.

При разглеждането на това частно наказателно дело, Окръжен съд - Враца, след като се запозна с материалите по делото и обсъди доводите и аргументите на страните, намери, че искането на обвиняемия Ж. И. за изменение на изпълняваната спрямо него мярка за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека е неоснователно.

Съдът констатира, че от постановяването на мярката за процесуална принуда до сега са изминали 2 месеца и 3 дни, като в случая максималният срок за задържане, предвиден е осем месеца и той не е изтекъл. И към настоящия момент е налично обоснованото подозрение за възможна съпричастност на Ж. И. към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдът счита, че в случая все още съществува и реалната, а не хипотетична опасност обвиняемият да извърши престъпление. В това съдебно производство, по искане на защитата на обвиняемия, бе назначена съдебно-медицинска експертиза, която обаче не констатира влошено здравословно състояние на Ж. И., каквато бе тезата на защитата. Според съда, продължават да са налице всички изискуеми от закона предпоставки за взетата най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ж. И. Производството по делото се движи в рамките на разумните срокове, в каквито граници е и задържането на обвиняемия.

Определението на Окръжен съд – Враца по това частно наказателно дело не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано в законоустановения срок пред Апелативен съд – София.

Припомняме, че на 18 март, Врачанският окръжен съд отказа да измени мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека на още един от обвинените за участие в същата организирана престъпна група - А. Й. и остави без уважение внесената от него молба в съда.

 Обсъждат Закон за насърчаване на доброволчеството
Община Козлодуй организира Панорама на образованието 2024
Въоръжени нападатели убиха 9 души, отвлечени в Югозападен Пакистан, съобщи полицията
Състоянието на простреляното вчера дете е критично
Община Димово ще отпусне средства за археологически разкопки в Рациария
Идеи за декориране на малка спалня