Свят

Германия декриминализира притежанието на канабис

  02.04.2024 12:44             
Германия декриминализира притежанието на канабис

Германия либерализира пазара на канабис, декриминализирайки от днес притежанието на малки количества, информира ДПА.

Като втора стъпка, от 1 юли ще бъде разрешено да се създават "канабисни клубове", които да отглеждат канабис за лична употреба на членовете си, посочва БТА.

Законодателството, важен проект в програмата за реформи на канцлера Олаф Шолц, бе одобрено от долната камара на германския парламент (Бундестага) през февруари, a в края на март - и от горната камара (Бундесрата).

Легално става придобиването на до 25 грама марихуана дневно или максимум 50 грама месечно за лична употреба чрез регулирани асоциации, както и отглеждане на до три растения у дома. За лица под 21 години количеството е ограничено до 30 грама. 

Германски жители на възраст над 18 години от 1 юли ще могат да се присъединяват към "канабисни клубове" - организации с нестопанска цел с максимум 500 членове. Разходите на клубовете ще бъдат покривани от членски внос, чийто размер ще зависи от количеството марихуана, употребявано от съответния член.

Новият режим прави германското законодателство за канабиса едно от най-либералните в Европа, отбелязва "Ал Джазира".Четири български ученически отбора стигнаха до европейските финали на олимпиадата по статистика
В Община Мизия се проведе празник на буквите
Задържаха мъж, потрошил с камъни „Ауди“
Пламна терасата на 82-годишен дядо в Лом
Обраха наследствения дом на софиянец в Крива бара
Днес се навършват 103 години от потъването на "Титаник"