Събития

Горски служители от ДГС Монтана учиха ученици да пазят и обичат гората СНИМКИ

  30.03.2024 14:12             
Горски служители от ДГС Монтана учиха ученици да пазят и обичат гората СНИМКИ

Уроци по горска педагогика с ученици от 4, 8 и 10 клас проведоха служители от Държавно горско стопанство-Монтана. В четвъртък уроците с децата от 4 клас на Второ ОУ „Константин Фотинов" Лом провокираха у децата интерес да научат повече за иглолистните дървесни видове – естественото възобновяваане на гората чрез семенцата в шишарките, как лесовъдите помагат да расте здрава гора, дом на кои горски обитатели дават и т.н. Четвъртокласници провериха знанията си по природни науки, подреждайки имената на различни дървесни видове в играта „Дървословица“.Как оцеляват дивите животни в гората пък научиха с друга интересна образователна игра-„Паяжина“. Защо е важно да пазим природата от отпадъци, за колко години се разграждат различните предмети, направени от стъкло, пластмаса и хартия? Отговорите научиха от заниманието „Тайни торбички“.

В петък по-големите ученици от Професионалната гимназия по транспорт „Вл.П.Минчев" село Владимирово освен тези уроци участваха по-рано в залесяване, съвместно с горските служители.

 

В Оряхово пък служители от ДГС-Оряхово залесиха фиданки от чинар с петокласници и проведоха образователни занимания заедно с тях.

По повод предстоящата Седмица на гората Държавно горско стопанство-Оряхово проведе в парк „Щурците“ образователни игри с 20 ученици в пети клас от СОУ „ХристоБотев“. Лесовъдът, инж. Димитър Николов“ запозна децата с леосвъдската професия. Той обърна внимание а опазването на природата и обясни кои предмети са вредни , оставени безразборно в природата с играта „Тайни торбички“. Научи подрастващите как да различавт иглолистните видове, както и разликата им с широколистните дървесни видове. Интересна информация представи лесовъдът и за подпомагане популацията на животните в гората и тяхното поведение в гората. Децата се включиха с голямо желание в игрите „Познай кое животно съм“, „Прилепи и нощни пеперуди“, „Горско духче“,“Лисичи опашки“ и други.

Във втората част от заниманията децата имаха възможност да научат правилата по засаждане на млади дръвчета. Заедно с директора на ДГС-Оряхово, инж. Снежана Гарданска и още трима служители, те засадиха в парка 15 броя фиданки от вида чинар.