Свят

Проблемът с глада в Нигерия се засилва

  27.03.2024 08:20             
Проблемът с глада в Нигерия се засилва

Проблемът с глада в Нигерия се засилва с всеки изминал ден и всичко това на фона на спираловидно нарастващите разходи за живот, пише Voice of America (VOA).

Хората в Лагос усещат това с пълна сила, тъй като хранителната банка там не е имунизирана от икономическата криза, а доставките намаляват.

„Няма какво да ядем. Гладни сме. Децата ни не ходят на училище заради таксите, вкъщи са си и няма храна. Трябва да имат милост. Гладни сме“, оплакват се хората.

По думите им икономическите сътресения в Нигерия са се задълбочили след президента Бола Тинубу, който проведе смели, но непопулярни икономически реформи, след като встъпи в длъжност миналия май.

Миналия месец седем души бяха убити при сблъсък в център за разпределение на храна в Лагос. Основателят на Lagos Food Bank Майкъл Сумбола каза, че основният им дарител е намалил доставките с 93 процента.

Хранителна банка, обслужваща предимно вътрешно разселени хора в столицата Абуджа, също е изправена пред подобни проблеми. Високопоставен служител там съобщи, че броят на хората, търсещи подаяния са се утроили от май миналата година, посочват още от Voice of America (VOA).