Бизнес България

Програмата „Ти и Lidl за нашето утре” с първо място на Годишните награди за отговорен бизнес

  21.03.2024 11:14             
Програмата „Ти и Lidl за нашето утре” с първо място  на Годишните награди за отговорен бизнес

Лидл България спечели първо място в категорията „Инвеститор в обществото” за своята най-голяма социално отговорна инициатива „Ти и Lidl за нашето утре”. Програмата цели да постигне положителна промяна в местните общности, като подобри качеството на живота в тях. Наградата беше връчена по време на Годишните награди за отговорен бизнес 2023 г. на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

През 2023 г. програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ претърпя иновативна 360о трансформация след задълбочено проучване сред граждански организации, експерти и медии, за да отговори на съвременните нужди на обществото.

Инициативата вече има пет фокус области, а образованието е неделим елемент от всяка една от тях. #BeFair е насочена към социална справедливост и равенство, #BeActive открива възможности за проекти, посветени на активния начин на живот. Новата категория #BeVocal, създадена с експертната подкрепа на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), има за цел да даде повече гласност на социално значими теми в медиите. Категорията #BeGreen е за проекти, насочени към опазване на околната среда, а #BeLocal насърчава проекти, посветени на културата и опазването на историческото наследство.

За първи път, като част от шестото издание, бяха отличени и три младежки проекта, чийто инициатори са деца до 18-годишна възраст. Промяната в инициативата се отрази и в начина на събиране на фонда, като от 2023 г. той се натрупва през есента, а компанията отделя по 5 ст. от всеки касов бон.

Златното отличие за „Ти и Lidl за нашето утре” е признание и за устойчивото партньорство на компанията с гражданския сектор по програмата в лицето на  Фондация „Работилница за граждански инициативи”, Български дарителски форум, а след трансформацията през 2023 г. и с Асоциацията на европейските журналисти – България.

За шест годни с фонд от близо 1,3 млн. лева, компанията е подкрепила 155 проекта в 66 населени места в цялата страна, допринасяйки за развитието на местните общности в България и давайки възможност на близо един милион души да водят по-пълноценен и качествен начин на живот.

Годишните награди за отговорен бизнес се организират от Българския форум на бизнес лидерите от 2003 г. и са най-престижният национален конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие у нас. В тазгодишното издание на конкурса 126 ESG инициативи на 82 компании се състезаваха за авторитетните призове в осем категории.