Свят

Япония е обхваната от бърза и мистериозна инфекция

  19.03.2024 13:39             
Япония е обхваната от бърза и мистериозна инфекция

Медицински учени от Япония се опитват да разгадаят причината, довела до рекордно увеличение на заболеваемостта от инфекциозни заболявания.

Според британското издание The Guardian става дума за синдром на стрептококов токсичен шок. В резултат на това всеки трети японец, заразен с такава инфекция, умира.

Учените прогнозират, че тази година повече пациенти ще умрат от тази бактериална инфекция, отколкото миналата година.

Изследователите отбелязват, че най-опасната форма на група А от цялата група стрептококови вируси, STSS, токсичен шок, причинен от отдавна известна бактерия, се разпространява бързо.

Само през януари и февруари в страната са регистрирани 378 случая, а за миналата година - 941. Преди това цифрите не надвишаваха сто-триста случая. В същото време се демонстрира висока смъртност, достигаща до 30%.

Изследователите са установили, че заболяването се причинява от бактерията стрептококус пиогенес. Симптомите на заболяването включват болки в гърлото и други подобни на настинка симптоми. Токсичният шок причинява рязко повишаване на температурата, спадане на кръвното налягане, сърбеж и кашлица, може да има повръщане или редки изпражнения.

В същото време децата се заразяват, а японците над 30 години са изложени на риск. Развиват остър фарингит, тонзилит, пневмония и менингит. Некрозата и постепенната недостатъчност на всички органи води до смърт.

Лекарите смятат, че за разпространението на заразата донякъде са виновни и самите пациенти, тъй като по-рядко си мият ръцете, а имунитетът им е отслабен от коронавируса. Местното Министерство на здравеопазването съветва да миете ръцете си, да покривате устата си при кашляне и да лекувате и предпазвате отворени рани.

Изследователите напомнят, че стрептококовите бактерии се предават по въздушно-капков път, чрез контакт през ръцете и рани по крайниците.

Световната здравна организация съобщава, че инфекциите от група А причиняват повече от половин милион смъртни случая всяка година. Лечението се провежда с антибиотици, в тежки случаи - в комбинация с други лекарства.