Лайфстайл

Ако искате да дебелеете, продължавайте да ги ядете: 3 диетични храни, които предизвикват преяждане

  18.03.2024 14:40             
Ако искате да дебелеете, продължавайте да ги ядете: 3 диетични храни, които предизвикват преяждане

Знаете ли, че здравословните храни не са толкова добри, колкото си мислите? Особено, когато ги хапвате в големи количества. Някои от здравословните храни вместо да засищат глада, те стимулират апетита.

Зелено смути за закуска, зърнена купичка за дните, в които бързате или сандвич с нискомаслено сирене – така вероятно си представяте перфектното хапване, но съвсем не сте прави. Нито един от тези продукти не само няма да засити глада ви, а напротив, само ще събуди апетита ви.

Ето храните, с които може лесно да преядете, а това да доведе до покачване на телесно тегло:

1. Пълнозърнест хляб

Оказва се, че пълнозърнестият хляб не е толкова перфектен, колкото го описват всички. И няма нужда да предпочитате винаги него пред белия хляб. Той изобщо не засища глада, а напротив, дори може да доведе до още по-голямо желание за ядене. Пълнозърнестият хляб има висок гликемичен индекс, който повишава нивата на кръвната захар дори повече от шоколада. След това, когато нивото на кръвната захар започне да пада рязко, чувството на глад се засилва, което често води до преяждане.

2. Зърнени храни

Зърнените храни с мляко, особено ако са направени по всички правила на здравословното хранене, изглеждат като идеален вариант за бърза и задоволителна закуска дори в офиса. За съжаление, това предположение е напълно погрешно. Колкото по-малко вода има в храните, толкова по-малко хранителни са те, сочи едно от последните проучвания за хранене. Зърнените храни са богати на фибри и витамини, но, за съжаление, не ви дават усещане за ситост. По-добре е да замените зърнените култури с подобна, но по-засищаща храна, като овесена каша.

3. Горски плодове

Разбира се, плодовете трябва да присъстват в диетата, но надеждата, че те ще задоволят глада и ще предпазят от преяждане, е напразна. Колкото по-бързо се усвоява храната, толкова по-скоро ще искате да хапнете отново. Плодовете съдържат глюкоза и фруктоза. Вече сами знаете какво се случва, когато нивото на кръвната захар се повиши и след това рязко падне.