България

С освобождаването на българските моряци Индия направи знак към света

  17.03.2024 16:55             
С освобождаването на българските моряци Индия направи знак към света

„От втората половина на миналата година Индия направи направи много сериозен анонс да се представи като една от водещите икономически сили в света”. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков, след като след малко повече от три месеца седемте български моряци, пленени от сомалийски пирати на кораба "Руен", бяха освободени с помощта на Индия.

Според експерта участието на индийските военноморски сили е знак към света.

“От октомври много активно се говори за така наречения Индийски коридор и по тази причина виждаме невероятна активизация на военноморските сили на страната по охраната на този коридор. Той минава през Индия, ОАЕ, Саудитска арабия, Йордания и насам към Европа. Тази акция е нищо повече от включването на една бъдеща сила в своите военни размери“, коментира Чуков в ефира на bTV.

След малко повече от три месеца седемте български моряци, пленени от сомалийски пирати на кораба "Руен", бяха освободени. Новината съобщиха късно снощи от Министерството на външните работи.

„Всички моряци са в добро здраве, намират се в момента на борда на индийския военен кораб, той способства за тяхното освобождаване. Разбира се оттук нататък полагаме усилия за тяхното своевременно завръщане в България“, коментира външният министър в оставка Мария Габриел.

Товарният плавателен съд, собственост на параходство „Български морски флот“, плава под малтийски флаг. Той беше пленен на 14 декември от сомалийкси пирати.

"БМФ изразява благодарността си към целия екипаж на кораба и техните семейства за проявения характер и търпение през изминалите над три критични месеца", коментираха от параходството.

Всички отговорни институции остават в пълна мобилизация до успешното завръщане на моряците ни в България.