Събития

Деца демонстрират рецитаторски умения във Вълчедръм

  01.03.2024 17:00             
Деца демонстрират рецитаторски умения във Вълчедръм

Първи регионален поетичен рецитал ще се състои във Вълчедръм. Инициативата има за цел да даде възможност на децата и учениците да изявят своите рецитаторски умения, артистичност и емоционалност. Също така да популяризира българската литература и да пробуди националното самочувствие на участниците. Посветен е на 179 години от рождението на Иван Вазов, 146 години от Освобождението на България и 89 години от основаването на Второ основно училище "Иван Вазов" във Вълчедръм. Рециталът до миналата година е бил общински, но от тази година прераства в регионален, обясни Галя Рачкова заместник-директор на учебното заведение и организатор на инициативата. 
"...Рециталът беше общински до миналата година, тоест провеждахме си го на общинско ниво с учениците от община Вълчедръм и с децата от подготвителните групи на детски градини. Мисля, че 7 поредни години сме го провеждали като общински рецитал. И миналогодишното издание на общинския рецитал на гости ни бяха представители на РУО - Монтана. Харесаха организацията и как протича рециталът и ни поканиха той да стане областен, регионален. За нас е изключително важно умението да възприемеш и да пресъздадеш като рецитатор един литературен текст. Това си е елемент на грамотността на човека... Рециталът иска от участниците да подготвят текст на български автор, посветен на България... Разбира се и тематиката си е чисто патриотична, наслова, под който провеждаме рецитала е "На теб, Българийо свещена". Защо сме включили деца и от подготвителна група? Защото за нас е важно да ги приобщим, тоест да им покажем на тези деца още в детска градина, че преходът от детска градина към училище е изключително сериозен. Иначе участниците са ни в 4 възрастови групи. Подготвителна група, 1-4-и клас, 5-7-и клас, това е прогимназиален етап и 8-12-и клас..."
Участието в рецитала носи приятни емоции и вълнения на децата, допълни Галя Рачкова и уточни, че самата проява ще се проведе в салона на Народно читалище "Рало 1891" във Вълчедръм на 1 март, от 10:00 ч. Проявата се организира от Регионално управление на образованието - Монтана и Второ основно училище "Иван Вазов", с подкрепата и съдействието на Община Вълчедръм.