Събития

Баби от село Крапчене спечелиха конкурс "Най-хубавата мартеница за моето внуче"

  01.03.2024 15:00             
Баби от село Крапчене спечелиха конкурс \

Баби от Народно читалище „Пробуда 1928“ в село Крапчене спечелиха конкурс за мартеници в Монтана.

В Монтана наградиха баби, направили мартеници за внуците си. Конкурсът "Най-хубавата мартеница за моето внуче" е организиран от Регионалния исторически музей. Тричленно жури определи победителите, като взе под внимание оригиналността на мартениците, връзка с традицията и удачно предадено символно послание. Колективната първа награда е за Народно читалище „Пробуда 1928“ в село Крапчене. 

Атанаска Луканова и Радка Трифонова:

"Жените имат въображение. Всяка си е приложила своите умения, знания, мерака, обичта към внучето си и така се получи нещо красиво и хубаво... Плетено, усуквано на дървени поставчици..."

Вече 15 години Радка Трифонова изработва ръчно мартеници. Двете с Атанаска казват, че традиционната мартеница се променя:

"Много се променят. Променят се конците... Включват се много нови цветове като вид, като форма, като разнообразие, но не е само типичното бяло и червено."

Второ място в конкурса е за Валентина Тачева от Чипровци, а трета награда получи мартеницата на Галя Василева от Лехчево. Поощрителни награди взеха Народно читалище „Пробуда 1926“ в  Липен и Ивет Младенова. Отличените мартеници ще бъдат заведени във фонда на отдел "Етнография" в историческия музей в Монтана.