Свят

Търг за часовник, разтопен при ядрената бомбардировка над Хирошима

  27.02.2024 09:20             
Търг за часовник, разтопен при ядрената бомбардировка над Хирошима

Часовник, разтопен по време на ядрената бомбардировка над Хирошима на 6 август 1945 г., бе продаден за над 31 000 щатски долара на търг, съобщи Асошиейтед прес.
Стрелките му са спрели в момента на детонацията на атомната бомба над японския град - в 8:15 часа местно време, посочиха организаторите на търга от бостънската аукционна къща RR Auction. Той бе купен за 31 113 щатски долара от клиент, предпочел да остане анонимен.
Часовникът е открит сред руините след нападението в Хирошима от британски войник, който бил на мисия за осигуряване на спешни доставки и оценка на нуждите от реконструкция в града, посочват организаторите на търга.
Лотът бе предложен на търга заедно с други исторически значими предмети. Сред тях бе чек, подписан от Джордж Вашингтон - един от двата известни чека, подписани от него като президент на САЩ, предлагани досега на търгове. Той бе продаден за 135 472 щатски долара. Екземпляр от "Малката червена книга" с подпис на Мао Цзедун бе продаден за 250 000 щатски долара./ БТА