Събития

Двама кандидати влизат в битката за кмет на кметство Лютиброд на 10-ти март

  27.02.2024 07:00             
Двама кандидати влизат в битката за кмет на кметство Лютиброд на 10-ти март

Президентът на Република България насрочи частичен избор за кмет на кметство Крета на 23-ти юни

Двама кандидати влизат в битката за кмет на кметство Лютиброд, община Мездра, на частичните местни избори на 10-ти март. Това са Елена Коцева, издигната от ПП „ГЕРБ“ и Цветан Стойчев, издигнат от ПП „Български възход“. Останалите две партии, регистрирани за участие в изборите от общинската избирателна комисия - Мездра - ПП „ДПС“ и ПП „Възраждане“, не регистрираха свои кандидати.

До частичния избор за кмет на кметство Лютиброд се стигна след като с Решение общинската избирателна комисия - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кмета на кметство Лютиброд Николай Христов, който почина на 25-ти декември миналата година, след което с Указ президентът на Република България насрочи частичен избор за кмет на кметство Лютиброд на 10-ти март.

Цветан Стойчев беше кандидат на ПП „Български възход“ за кмет на кметство Лютиброд и на местните избори през есента на миналата година. На първия тур на местните избори на 29-ти октомври 2023-та година той получи 38 гласа и отпадна от надпреварата, а на балотаж отидоха Николай Христов (МК „ЗНС (Левицата!, Българска социалдемокрация - Евролевица, Бъдеще за Родината)“, който събра 70 гласа и Росица Давидова (КП „БСП за България“) с 53 гласа.

Междувременно с Указ президентът на Република България насрочи частичен избор за кмет на кметство Крета, община Мездра, на 23-ти юни.

До частичния избор за кмет на кметство Крета се стигна след като с Решение общинската избирателна комисия - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на Васил Дацев - кмет на кметство Крета. Основанието за това: в едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на кметство Крета Дацев не е изпълнил задълженията си по чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, т. е. не е предприел необходимите действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на търговските дружества „ВД Комплекс“ ЕООД и „Металпро“ ЕООД - София и в същия срок не е уведомил писмено председателя на Общинския съвет и общинската избирателна комисия - Мездра за предприети действия в тази посока.

Снимки: Мариана Генова, Борис Кръстев