Свят

Франция обеща на недоволните фермери нов закон за регулиране на цените

  22.02.2024 08:20             
Франция обеща на недоволните фермери нов закон за регулиране на цените

Правителството на Франция ще подготви до лятото ново законодателство за по-добра защита на доходите на фермерите, както и за укрепване на позицията им в преговорите с търговците на дребно и компаниите за потребителски стоки. Това заяви в своя реч френският министър-председател Габриел Атал, говорейки за актуализация на Закона за балансиране на търговските отношения между селскостопанския и хранителния сектор (познат като EGalim), само дни преди началото на търговския панаир "Салонът на земеделието" (Salon de l'Agriculture) този уикенд, предаде Ройтерс.

Макар на някои места оплакванията на фермерите се различават, протестите, наблюдавани в редица европейски страни, включително Белгия, Гърция и Германия, като цяло разкриха напрежението около въздействието върху земеделието на стремежа на ЕС да се справи с изменението на климата, както и от вноса на евтини украински стоки, предаде БТА.

Във Франция фермерите до голяма степен преустановиха протестите си след седмици на негодувание, включващо блокиране на магистрали, след като на 1 февруари Атал обеща нови мерки.

Фермерите, които казват, че не им се плаща достатъчно и са задушавани от данъчна тежест, зелени правила и нелоялна конкуренция от чужбина, оказват натиск върху правителството да покаже първи резултати от спешните си мерки преди търговското изложение, започващо в събота, 24 февруари./ "24 часа"