Лайфстайл Свят

БАФТА: Победа за "Опенхаймер"

  20.02.2024 09:53             
БАФТА: Победа за \

Най-голям брой отличия на наградите БАФТА спечели филмът "Опенхаймер". Епичният, три-часов разказ за създаването на атомната бомба по време на Втората Световна война, завоюва призванията за най-добър филм, директор, и още няколко награди.
Отличия спечелиха Килиън Мърфи за най-добър главен актьор, за ролята на Дж. Робърт Опенхаймер, най-добър поддържащ актьор Робърт Дауни Джуниър, а останалите отличия са за кинематография,редакция, оригинална музика.
Кристофър Нолан, за първи път печели БАФТА за режисура. Той благодари на своя актьорски състав и екип, отбелязвайки, че "в истинския свят има индивиди и организации, ангажирани с идея за намаляване на броя на ядрени оръжия в света" и с "приемане на тази награда, желае да покаже своята признателност към техните дела".
Мърфи, фаворит да спечели в своята категория, направи обръщение към мъжа, наричан "бащата на атомната бомба".
"Опенхаймер - изключително сложен човек, означавал различни неща за различни хора. За един човек-чудовище, за друг-герой. Обичам филмите,защото имаме пространство да се възхищаваме и разследваме тази сложност", отбелязва Мърфи.
Ема Стоун спечели награда за главна актриса в Готическата комедия "Клети създания", която получи общо пет награди.
Да'Вайн Джой Рандолф получи наградата за поддържаща актриса за своята роля в "Заседнали".
Филмът "Зона на Интерес", разказващ за Аушвиц и семейството му, живеещи до Нацистки концетрационен лагер, печели три награди. 
За най-добър документален филм отличиха "20 дни в Мариупол" - личните разкази на журналиста Мстислав Чернов за атаката над Украйнския град през 2022.
На наградите БАФТА, в централен Лондон присъстваше принц Уилиям, президент на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство от 2010 г. Церемонията водеше актьорът Дейвид Тенант./ reuters