Събития

Читалището във Вършец получи ценно дарение

  17.02.2024 13:00             
Читалището във Вършец получи ценно дарение

Народно читалище "Христо Ботев - 1900 гр. Вършец" получи колекция от дигитализирани картички. Те са дарени на културния институт от родения във Вършец Красимир Григоров, който от години събира пощенски картички, изпращани от хора, докато са били на почивка в курортния град. Подредени са по периоди, като обхващат годините от 1910-а до 1980 година, обясни председателят на читалището Алекси Алексов:
"Те са в периода 1910-а до 1980 година, като от картичките може да се види как се е развивал градът, тъй като има снимки на центъра, на църквата, баните, на читалището, на хотелите, които са били по центъра. Картичките са може би около стотина бройки. Не само самите картички са интересни, а и посланията, които са написали хората, които са били в града. Някои са само поздрави, други малко повече са описали, че са доволни от града."
Читалището ще направи дарението публично достояние, като организира прожекция, допълни Алексов:
"Планираме да направим една мултимедийна прожекция на снимките и да ги представим на всички жители и гости на град Вършец. Планираме да ги качим и на сайта на читалището, така че всеки желаещ да може да се запознае с тях."/ Радио Видин