Събития

„Падат зъби, чупят се коли“: Отварят пътя Мездра – Ботевград

  17.02.2024 10:06             
„Падат зъби, чупят се коли“: Отварят пътя Мездра – Ботевград

Дългоочаквана и отлагана няколко пъти новина за всички в Северозапада – в понеделник трябва да бъде отворен за движение международният път Е-79 край Мездра, съобщава bTV.

Обходните маршрути удължаваха трафика с часове, а недоволството в населените места, откъдето той бе пренасочен, ескалираше до протести и пътни блокади, много пътища бяха разбити.

Срокът за пускането на международния път Е-79 между Мездра и Лютидол първоначално беше през декември, после януари, сетне 15 февруари, а сега последната дата е 19 февруари, която чука на вратата.

Изграден е допълнителен мост над река Искър, непосредствено до съществуващия на входа на Мездра. Идеята на модернизацията е да се облекчи интензивният трафик, като старият път се разшири до четири ленти – по две във всяка посока.

До понеделник ще се работи без прекъсване, тъй като предстоят довършителни работи, включително и полагане на маркировка, заяви на среща с кметовете във Врачанско шефът на АПИ Ясен Йорданов.

Затвореният главен път преобрази изцяло живота в Северозапада. Малки населени места се превърнаха в магистрали.

По изчисленията на Община Мездра на ден през село Крета минават между шест и седем хиляди автомобила.

„Ужас! Нямам думи да приказвам“ – така Тодор Павлов от село Крета описва движението.

„Има много трафик. Не може да се минава. Нито пешеходни пътеки има, нито нищо. Много е страшно, а нощно време хвърчат и не спазват правилата“, допълни той.

По принцип Крета е село без изход, но неволята учи. Черен път през нивите, насипван периодично със студен асфалт, води до съседното село Ребърково. Официално пътят не фигурира на никоя карта.

Заради дупките шофьорите недоволстват, но го ползват, защото макар и с 2 километра невъобразимо друсане разстоянието от и за София се скъсява драстично.

„Падат ти зъбите, пломбите. Нямаше ден, без да се чупят няколко картера на коли, а за гуми няма да говорим“, коментира шофьорът Марчело Атанасов.

И през село Ребърково - трафик като за световно. Най-близко живеещите се молят с две ръце Е-79, който е над тях, да отвори, за да си отдъхнат.

„Ще си отдъхнем, защото е много шумно, много мръсно и много ниска култура на тези, които карат покрай нас - хвърлят боклуци, а ние събираме постоянно. Гледам, че някои пазят къщите си с гуми, големи камъни - това е нещо като самозащита“, обясни Кристина Котларска от село Ребърково.

Кристина работи в Ботевград. За да стигне дотам, обходът е през Паволче и Челопек, с което смяната ѝ се удължава с почти два часа. Това е другото главно неудобство на затворения главен път.

Селото преживя несгодите на строителството на пътя - имоти пострадаха при взривни дейности. Имаше и протести заради калта по улиците.

Според разчетите Е-79 ще трябва да се затвори още веднъж през април, тъй като модернизацията в някои участъци е несъвместима с изискванията за безопасен трафик. Цялостната модернизация на скоростната отсечка Мездра–Ботевград се предвижда да приключи в край на следващата година.