Събития

С 30 гласа „за“ съветниците приеха бюджета на Монтана, от „Възраждане“ се въздържаха

  16.02.2024 10:24             
С 30 гласа „за“ съветниците приеха бюджета на Монтана, от „Възраждане“ се въздържаха

С 30  гласа „за” и нито един „против”  днес бе приет бюджета на Монтана за 2024 година. Трима от съветниците на „Възраждане“ гласуваха „въздържал се”.  

Сборният бюджет на община Монтана за 2024 година е 106 милиона лв. 83 милиона лв. са държавната субсидия и собствените приходи. Към тях се прибавят още близо 23 милиона лв по различни европрограми.

В бюджета са включени и много от предложенията на съветниците и гражданите, внесени преди разглеждането на финансовата рамка.

По предложение на Валери Спасов от ПП-ДБ ще  поставени камери за видеонаблюдение на вход – изходите на всички села в общината. По предварителни изчисления това ще струва около 120 000 лв.

Приети  са  и няколко от предложенията на „Възраждане” -  общината да осигури на „Български пощи“, безвъзмездно, помещение в квартал „Кошарник” , където служител да работи по една седмица всеки месец. Така хората от квартала ще могат да си получават на място пенсии и да плащат  битовите си сметки. Пак по искане на „Възраждане“ в бюджета са включени разходи за почистване и обезопасяване на подлезите в района на гарата. Възрожденците искат е във всички училища да има  национални знамена. Предложението е прието.

Отхвърлено е искане на групата на БСП за поставяне на съвременни табели с имената  на улиците и площадите в града.

„Ще внесем отново това предложение в средата на годината, когато бюджетът ще бъде актуализиран”, заявиха Камелия Трифонова и Стефка Александрова.