Събития

Врачани предпочитат големи сватби на открито

  16.02.2024 08:00             
Врачани предпочитат големи сватби на открито

Все повече двойки се решават да минат под венчилото във Враца, установи проверка на „Конкурент“. В града под Околчица през миналата година са сключени 230 брака. Най-много бракове са сключени на 15.07.2023 г. - седем броя. Интересните цифри обаче идват от общинското предприятие „Обредни дейности“, което извършва красивите сватбени ритуали. От предприятието с радост споделиха, че за миналата година имат 145 сватби, а за 2022 – 110. „Наблюдава се положителна тенденция. Надявам се младите хора най-после да разберат, че това наистина е начинът, по който да съжителстват, така че да бъдат защитени и от закона, при каквито и да е било обстоятелства, които обикновено са неприятни“, заяви директорът на предприятието Мариана Мишева.

Цифрите сочат, че изнесените сватби са с 10 броя повече от предходната година. Това показва, че двойките отново търсят варианти при които нещата да се случат по необичаен начин, да бъдат по-оригинални и да вкарват култури, събития и традиции, които да са различни от това, което се предлага в самата ритуална зала.

Предпочитаните места за изнесени сватби са на ресторант „Чайка“ до езерото, в музеи, в Етнографския музей, на прохода Вратцата, в комплекс „Средновековие“, на площад Христо Ботев, а най-новото предпочитано място за изнесен ритуал е в любимия на врачани парк „Зелето“, до пеещите фонтани пред НОИ.

Любопитен е фактът, че повечето двойки бракосъчетали се миналата година във Враца са били с деца.

„След продължително съжителство и вече създадено семейство са разбрали, че това е правилният път“, коментира Мишева. Не е малка и бройката на решилите да сключат граждански брак с ритуал след прибирането си от чужбина.

Около 50% от хората, които сключват граждански брак го правят без ритуал, по една или друга причина.

Хубаво е обаче да се знае, че съкратеният ритуал с музикалното озвучаване в рамките на делничните дни до 17 часа е само 40 лева. Ритуалът в събота или неделя, който не е съкратен е на стойност 235 лева./Повече четете във вестник "Конкурент".