Събития

Ето как отбелязаха Трифон Зарезан в Белоградчик СНИМКИ

  15.02.2024 17:00             
Ето как отбелязаха Трифон Зарезан в Белоградчик СНИМКИ

В Белоградчик възродиха традицията по отбелязване на Трифон Зарезан. По традиция българите правят символично първо пролетно зарязване на лозите на 14 февруари, денят, в който по стар стил се почита Свети Трифон.
Тази година празникът бе организиран от община Белоградчик и Пенсионерски клуб „Мадона”, със съдействието на Народно читалище „Развитие – 1893” и Детски комплекс – Белоградчик.
Началото на пресъздаване на традицията бе поставено в Пенсионерски клуб „Мадона”, където лозарите се приготвиха и отпътуваха към „лозето”. Крайната им дестинация бе площад „Възраждане”, където бяха посрещнати с питка с шарена сол и закичени със здравец, а торбите им по традиция бяха напълнени с вкусна питка, печено пилешко бутче и руйно вино.
След като лозарите пристигнаха с песен на лозето, Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия извърши ритуала с освещаване на лозата. Той се обърна към присъстващите и със своя поздрав: „Този празник е залегнал дълбоко в бита на българския народ. В делничните ни дни често сме залисани от работа, но сега можем да отдъхнем, да изиграем хоро и да се порадваме на тези хубави празници. Щастлив съм, че днес успяхме да се съберем в множество! Честит празник на всички!”
След като лозата бе зарязана, бе избран и цар на лозето. Старият цар – Димчо Иванов, тържествено предаде короната на новия – Иван Емилов. Новият цар покани Боян Минков – кмет на община Белоградчик също да се включи в зарязването на лозата.
След приключване на пресъздаването на традицията, г-н Минков поздрави всички присъстващи: „Нека е честит празника на всички лозари и винари, нека е честит Трифон Зарезан! Пожелавам Ви да сте живи и здрави, да гледате с обич лозето, да берете с радост гроздето и с песен да пиете вино. Като гроздове да сме сплотени, като младо вино неукротени, нека Зарезанската трапеза споделим и с хоро да се повеселим!”
Около трапезата се извиха дълги хора. След тях бяха обявени и резултатите от дегустацията в проведените конкурси за най-добро домашно вино и най-вкусна баница. Г-н Минков награди победителите с плакет и грамота, а за всички участници имаше грамоти.
Празникът продължи повече от час с музика и веселие.