Свят

Тайланд ще забрани употребата на марихуана за забавление

  14.02.2024 08:20             
Тайланд ще забрани употребата на марихуана за забавление

Две години, след като Тайланд легализира канабиса, страната изглежда се готви да наложи забрана на употребата "за развлечение" и да разбие свободния пазар на наркотици, съобщи Асошиейтед прес.

Легалният канабис засили туризма и земеделието в Тайланд и доведе до появата на хиляди магазини, но се сблъсква с обществения отпор заради схващанията, че недостатъчното регулиране е направило наркотика достъпен за деца и е предизвикало престъпност.

Миналата седмица министърът на здравеопазването Чонланан Срикау заяви, че е препоръчал на кабинета проектозакон, който ще забрани употребата на канабис за развлечение, като същевременно ще позволи употребата му за медицински цели. Очаква се кабинетът скоро да одобри изпращането му в парламента, предаде БТА.

Текстът на законопроекта, който беше разпространен за обществено обсъждане през януари, предвижда употребата на канабис "за развлечение или удоволствие" да се смята за престъпление, наказуемо с глоба от 60 000 бата (около 1 700 американски долара). В него се разрешава използването на медицинска марихуана, но не се посочват подробности за това как ще се контролира това използване.

Тайланд е първата държава в Азия, която легализира канабиса. Декриминализацията беше оглавена от партията "Бхумджайтай", която я превърна в основна част от платформата си в кампанията за парламентарните избори през 2019 г. Крепостта на партията е в бедните североизточни райони на страната, където тя обеща на фермерите, че канабисът ще бъде нова доходоносна култура.