Събития

Кметът Живков гостува на семейства с бракове над 60 години

  14.02.2024 07:00             
Кметът Живков гостува на семейства с бракове над 60 години

Шест семейства с дългогодишен брак посрещнаха кмета на Монтана Златко Живков ден преди Свети Валентин.

 „В европейската седмица на брака решихме да отдадем заслуженото на тези хора, чиито живот заедно може да ни бъде само пример. Преминали са през всичко – пред радостни и щастливи дни, през трудности и недоимък, но и днес са заедно. Нося им подаръци, за да ги усмихна и да знаят, че не са забравени", каза кметът Живков.

В село Крапчене три двойки живеят заедно по повече от 60 години. Сийка и Страхил Цолови са семейство от 66 години. Били почти деца, когато се взели – тя на 19, той на 20 години. Винаги са живели в селото, работили в заводите на Монтана, отгледали двама сина, внуци и правнуци. Днес 85-годишната баба Сийка и 86-годишният дядо Страхил се радват на старините си. Имат си своите болежки, но не изоставят градината и двора. Единият им син е при тях, занимава се със земеделие, другият е в Испания.

„Щастливи сме, когато децата са добре. Всяка вечер се моля на Бог да им даде здраве и сили. За нас това е най-важното – за да сме добре ние, децата ни трябва да са добре.", казва баба Сийка. Тя не може да си спомни някъде в дългия съвместен път с дядо Страхил да са се карали. Според тях тайната на дългия семеен живот е разбирателството. Взели се набързо, днес двамата не могат да си представят, че няма да са заедно.

90-годишният дядо Димитър харесал половинката си в градската градина в Монтана. Тогава, днес 80-годишната Христа, била в десети клас.

„Беше през Коледната ваканция. Видях я на пейка в градината. Беше толкова хубава, хубаво облечена и реших -  ще я взема. Поисках я от техните два дни по-късно и на 20 януари се оженихме. Тя малка, още нямаше 18 години, ма си я взех и до днес сме заедно.", разказва дядо Димитър. Двамата отгледали един син, имат и една внучка.

„Живеят в София. Не идват често, постовете им големи, време нямат. Ама като дойдат носят, гледат ни.", казва баба Христа, която вярва, че дългият семеен живот се крепи на любовта. И днес двамата се водят за ръка и в погледите им  личи голяма обич, казват хората от селото.

Сега баба Христа и дядо Димитър мислят за градинката, за разсада и как ще подредят двора след Благовещение.

Георги и Маринка Петрови са заедно от 66 години. Тя е на 92, а той на 90. Баба Маринка разказва, че Георги я излъгал, щото бил хубавец, а я загледал, макар да е по-голяма от него, щото била богата.

В село Долно Белотинци кметът Живков спря в дома на  Параскева и Георги Петкови, които живеят в брак  64 години. В Липен беше на гости на Кирил и Метра Аврамови. Двамата са заедно от 65 години, а в Горно Белотинци занесе подаръци на Кирил и Цветана Ангелови. Двамата са семейство от 57 години.