Свят

Френският премиер иска да забрани на деца под 13 г. да използват социални мрежи без родител

  13.02.2024 09:20             
Френският премиер иска да забрани на деца под 13 г. да използват социални мрежи без родител

Френският министър-председател Габриел Атал иска да не се позволява на деца под 13 години да използват социални мрежи, според негово интервю за вестник "Паризиен", цитирано от ДПА.

"Искам да работя с платформите за създаването на истинска дигитална преграда, която да не позволява на деца под 13 години да имат достъп до социалните мрежи", каза премиерът пред изданието, пише още БТА.

Децата на възраст между 13 и 15 години трябва да могат да използват социалните мрежи само с разрешението на родителите си, заяви той.

Във Франция вече има въведено изискване, че личен профил в социалните мрежи могат да си създават само лица, навършили 15 години. Преди тази възраст е нужно родителско съгласие.

Атал е убеден, че ще успее да реши въпроса.

"Това е много тежка, но не невъзможна задача", каза той. По думите му има начин тя да бъде решена в сътрудничество с платформите. Премиерът добави, че Фейсбук и Тикток съзнават, че залогът тук е доброто им име.

"Ще се съгласят да сътрудничат", каза Атал, който на 34 години стана най-младият френски министър-председател; той е и първият открито хомосексуален премиер на страната си. Атал няма деца.

/ВА/„Нарисувай историята“ в Младежки дом – Враца
Арестуваха 9-годишно дете в САЩ, простреляло в главата член от семейството си
Долетя първият щъркел за годината в България СНИМКИ
Ранният прелет на дивите птици е причина за пето огнище на птичи грип в област Добрич
„Перфектният домакин“ ще очарова Враца
Служители в румънско кметство си взимат отпуск, за да не бъдат тествани с дрегер