България

Задържаха фалшив прах за пране и „маркови“ стоки на ГКПП „Капитан Андреево“

  12.02.2024 15:32             
Задържаха фалшив прах за пране и „маркови“ стоки на ГКПП „Капитан Андреево“

Митнически служители откриха над 22 тона фалшив прах за пране и близо 20 000 "маркови" стоки при две отделни проверки на товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево".

При единия от случаите, в четвъртък, пристига влекач с полуремарке с турска регистрация на път от Турция за Словения. Водачът - турски гражданин, представя пред митническите служители документи за превозваната стока - перилни препарати. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение, се установяват 22 360 кг прах за пране в опаковки от по 6 кг. Всички опаковки са с логото на известна търговска марка. За случая е уведомен правопритежателят на марката, който е потвърдил, че стоката е фалшива.

В същия ден, в друг товарен автомобил с турски регистрационен номер, са открити 19 800 артикула, по-голяма част - хартиени етикети, с обозначения на защитени търговски марки. Според представените документи от водача - турски гражданин, той превозва текстилни изделия от Турция за Полша. При извършената щателна митническа проверка в товара са установени 112 кашона, съдържащи 13 875 хартиени етикета, 2712 мъжко и дамско облекло, 2121 чифта спортни обувки и 1092 чанти, всички със знаци на търговски марки.

В изпълнение на Европейския регламент относно защита на интелектуалната собственост стоките са задържани. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните марки.