Свят

Гръцки кораб бе атакуван край бреговете на Йемен

  12.02.2024 11:40             
Гръцки кораб бе атакуван край бреговете на Йемен

Агенциите за сигурност съобщиха, че кораб е бил подложен на ракетна атака край южното крайбрежие на Йемен, докато е преминавал през стратегическия проток Баб ал-Мандеб.

Плаващият под флага на Маршаловите острови и собственост на Гърция кораб за насипни товари "е бил обект на ракети в два отделни случая" в рамките на 20 минути и е бил ударен и е претърпял физически щети по десния борд.

Екипажът е в безопасност и корабът се отправя към следващото пристанище. На борда е имало частен въоръжен охранителен екип, заявиха от агенцията за сигурност Ambrey.

Хутите, част от антизападната и антиизраелска "ос на съпротивата" на подкрепяните от Иран групировки, от месеци атакуват морски съдове в Червено море, което предизвиква ответни атаки от страна на САЩ и Великобритания.

Бунтовниците твърдят, че нападенията имат за цел да покажат солидарност с палестинците в Газа, която от октомври насам е опустошена от войната между Израел и Хамас.

Групата, собственик и оператор на кораба за товари, станал мишена на нападението, редовно търгува с Иран, "така че това е вероятната му дестинация", обяви Ambrey.

Нападенията на хутите накараха някои корабни компании да заобиколят южната част на Африка, за да избегнат Червено море - жизненоважен маршрут, по който обикновено се осъществява около 12% от световната морска търговия.