Свят

Задържаха 16 в Гърция, нападнали полицаи със сигнални ракети

  30.01.2024 13:25             
Задържаха 16 в Гърция, нападнали полицаи със сигнални ракети

Полицията в Гърция задържа шестнадесет души заради нападение вчера със сигнални ракети срещу полицейските сили в близост до площад „Мави́ли“ в Атина, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА. 

Сред задържаните има трима непълнолетни. 

Шестнайсетте души са участвали в митинг на политическа организация по случай 28-мата годишнина от така наречената „нощ на Имиа“ в края на януари 1996 г., когато гръцки хеликоптер се разбива край двете скалисти безлюдни островчета Имиа (или Ли́мниа, на турски – Кардак) и трима души загиват. 

Митингът е проведен вчера следобед и е включвал 80 души. Те са тръгнали от метростанция „Евангелизмо́с“, където полицейски служител ги е уведомил, че няма да им бъде позволено да стигнат до Паметника на загиналите на Имиа на площад „Ригилис“, тъй като там се провежда контрапротест от 150 души. 

Около 18:30 вечерта осемдесетте души са провели шествие и са нападнали органите на реда с поне пет сигнални ракети, камъни и дървени прътове. 

Служителите на реда са отговорили със сълзотворен газ и звуково-светлинни (шокови) гранати, при което нападателите са побегнали.

Последвало е преследване, в резултат на което са задържани горепосочените лица, които са хвърлили на земята „оборудването“ си. На място са иззети 20 сигнални ракети, 29 палки, пет каски, качулки, покриващи цялото лице, ръкавици, протектор за зъби при бой. 

Инцидентът през 1996 г. се случва, след като гърци и турци последователно издигат на острова собственото си знаме и свалят чуждото. Новината за тези събития поставя двете страни на ръба на война. Конфликтът е потушен с намесата на САЩ.

В интервю с бившия президент на САЩ Бил Клинтън, публикувано в информационния портал capital.gr, Клинтън разказва как турският премиер Тансу Чилер се е опитала да му обясни, че „Гърция и Турция започват война, защото двама турски журналисти и някакви гръцки лодкари са се скарали на скала, обитавана от една коза“. 

Официалната позиция на Гърция е, че островчетата Имиа, които се намират на около три мили от бреговете на Турция, са част от гръцките територии. Атина се позовава на Лозанския договор от 1923 г., подписан в град Лозана, Западна Швейцария, и на Парижкия договор от 1947 г. Според Лозанския договор Турция отстъпва на Италия островната група Додеканези (Дванадесетте острова), включително остров Калимнос, и „зависимите от тях островчета“, а според Парижкия договор суверенитетът над тях се прехвърля от Италия на Гърция.

Позицията на Турция е, че островите Кардак (или Имиа) не са споменати поименно в посочените споразумения, суверенитетът им все още е неясен и трябва да бъде определен със споразумение.